Scumpii nostri frati si surori din toate adunarile, din toate limbile si din toate tarile, care stim ca ati luat parte la rugaciunile, la ostenelile si la jertfele pentru noi, va multumim in numele si in dragostea Domnului nostru Iisus Hristos. Prin rugaciunile si prin jertfele voastre, Dumnezeu ne-a ajutat si ne-a izbavit atat de []Scumpii nostri frati si surori din toate adunarile, din toate limbile si din toate tarile, care stim ca ati luat parte la rugaciunile, la ostenelile si la jertfele pentru noi, va multumim in numele si in dragostea Domnului nostru Iisus Hristos. Prin rugaciunile si prin jertfele voastre, Dumnezeu ne-a ajutat si ne-a izbavit atat de minunat! Datorita acestor rugaciuni si jertfe am fost salvati de la moartea sigura care ne era pregatita. Suntem deplin incredintati de asta, mai ales eu, cel batran si bolnav, care n-as fi putut rezista pana la implinirea termenului ce-mi era pus.

Am vazut-o si mai bine asta cand latul s-a rupt si noi am scapat, in regretul neputincios al celor de la care scapasem, ca planul lor nu le reusise si in amenintarea lor ca data viitoare nu va mai fi asa! O data viitoare, daca va mai veni, va fi si ea tot in mainile puternice ale lui Dumnezeu. In aceste maini sunt si ei, cei care cred ca noi suntem in mainile lor.

Bucurandu-ne cu totii ca Dumnezeu ne-a implinit si de data aceasta rugaciunile noastre, ale celor de-o parte si de cealalta a zidurilor, sa-I multumim neincetat Lui, Care ne-a ascultat. i sa nu incetam a ne ruga si mai departe pentru cei care inca n-au iesit la lumina libertatii, ajutandu-i cu tot ce putem, simtind cu ei, ca si cum noi insine am fi acolo. Daca suferim impreuna cu Hristos si cu ai Lui, vom si imparati candva impreuna cu El si cu ei.

O, ce adevar stralucit si minunat este acesta! Slavit sa fie Domnul, Cel Care nu v-a lasat pe voi sa fiti nepasatori fata de noi! El sa nu ne lase sa fim nici noi nepasatori niciodata fata de altii.

Poate ca este ceva cam ingust si cam firesc in o alta bucurie pe care iarasi o simt si anume in aceea ca numele familiei mele duhovnicesti, numele Oastei Domnului, este acum vestit in lumea intreaga din pricina suferintelor noastre, a unora dintre fiii ei, pentru Numele si Cuvantul Domnului nostru iubit. Fiind privita acum de toata multimea mondiala a crestinilor cu dragoste si respect ca o lucrare vie si rodnica ce poate aduce o jertfa placuta si bucuroasa lui Dumnezeu. Bucuria noastra este recunoscatoare Domnului ca, daca numele acestei sfinte Lucrari a fost pe nedrept hulit din pricina faptelor nedemne ale unora dintre cei neascultatori din sanul ei, acum ea este totusi cinstita prin altii. Multumim Domnului si Mantuitorului nostru ca El ii face astfel dreptate memoriei parintelui nostru sufletesc, Iosif Trifa, care ne-a invatat si ne-a crescut in acest duh de jertfa si de daruire pentru Hristos. El ne-a invatat aceasta prin toata pilda si jertfa vietii lui pentru Iisus.

Te rugam, Doamne Iisuse, rasplateste-i in Ziua Ta si pe cei care ne-au aparat prin radio si ziare pe noi si Lucrarea Oastei Tale.

Dar, la mai putin de o luna dupa eliberarea noastra, alte vesti grele primeam din diferite parti despre intetirea prigoanelor si amenintarilor impotriva fratietatii noastre. Unor frati li s-au facut perchezitii, luandu-li-se tot ce se afla la ei: cartile de cantari, casetofoane, benzi, unelte de scris.

Altii, gasiti la adunare, erau amendati la rand cu sume mari si foarte mari. Chiar si cei care erau doi-patru dintr-o casa erau amendati fiecare (cum a fost la Bogdanesti) si tot ce s-a aflat asupra lor s-a confiscat: Biblii, carti de cantari, caiete scrise de mana, tot.

Altii au fost chemati la autoritati si pusi sa dea declaratie scrisa ca nu se vor mai aduna sa se roage cum a fost la Rediu si la Malu Alb. In alte locuri, unii frati au fost luati si batuti, cum a fost la Ogesti, Saucani, Carpesti etc.

Pe ziua de 3 februarie, ziarul central din Bucuresti, Scanteia Tineretului , unul dintre cele trei mai mari si mai importante ziare din tara, publica impotriva noastra cel mai furios si mai neadevarat dintre toate articolele anticrestine din campania sustinuta care acum este dusa impotriva lui Dumnezeu. Redam mai jos in intregime acest articol, pentru a ramane pe totdeauna ca o dovada a urii cu care suntem priviti din partea lumii. i cu cata nedreptate si minciuna se lupta impotriva noastraCuvantul acestui ziar este inspirat de conducerea centrala si prin el se vede limpede ca noi suntem priviti cu o ura mai mare decat oricare dintre ceilalti credinciosi din tara impotriva carora au mai scris aceste ziare. Dar fata de nici unii nu s-au exprimat in termeni chiar atat de veninosi.

Iata textul articolului amintit, din ziarul Scanteia Tineretului din 3 februarie 1983:PROCESUL INTUNERICULUIMercenarii fanatismului Nu de mult un post de radio occidental cu pretentii de seriozitate si respect fata de calitatea informatiei a facut mare tapaj pe tema persecutiilor religioase din Romania la care este supus un oarecare Traian Dorz, cunoscut preot religios (probabil poet! n.n.) care, vezi doamne! este maltratat de autoritati impreuna cu alti membri ai gruparii (sic!) Oastea Domnului . La randul ei, publicatia Service Ortodoxe de Presse isi informa in luna noiembrie 82 cititorii ca auziti! credinciosii romani, membri ai miscarii evanghelice ortodoxe Oastea Domnului (?!?) au fost arestati si condamnati . Normal, de ambele dati nu s-a ezitat sa se citeze, cu surle si tobe, incalcarea drepturilor si libertatilor de credinta de catre regimul de la Bucuresti . Ceea ce au fost insa silite sa recunoasca ambele surse au fost motivele pentru care Traian Dorz, impreuna cu alti ciraci ai sai, au fost chipurile persecutati si anume pentru distribuire de literatura religioasa in scopuri diversioniste , literatura care face apologia ideologiei fasciste, inscriindu-se intr-o strategie mai ampla a unor cercuri ultrareactionare capitaliste de infiltrare si de propagare si in tara noastra a unor orientari politice si sociale antiumaniste si antisocialiste. In fine, sursele mentionate uita sa faca o precizare de fond: anume ca, prin trecutul ei jalnic, degradant, secta autointitulata Oastea Domnului s-a scos singura in afara legilor noastre si ca ea incalca in mod flagrant principiile fundamentale care reglementeaza libertatea de credinta in Romania socialista.

Dar pentru a fi mai bine intelesi, va trebui sa precizam de la bun inceput care este istoria, care sunt obiectivele, care sunt tendintele acestei miscari autointitulate ca religioasa, dar care nu are mai nimic comun cu pretinsa cuviosenie, cumpatare si cinste pe care le proclama zgomotos?E bine astfel de stiut sau de reamintit faptul ca Oastea Domnului a fost infiintata in anul 1923 in Transilvania de preotul ortodox Viorel (alias Valerian), Iosif Trifa, unchi al insului de trist renume care este Viorel Trifa expulzat din SUA in 1982, deoarece a ascuns autoritatilor de acolo trecutul sau fascist infamant (de unde se vede ca aschia nu sare niciodata departe de unchi!). Intentia initiala a fost propagarea innoirilor religioase in aceasta parte a tarii. Curand, insa, miscarea s-a indepartat de la scopurile initiale si a intrat in con flict deschis cu ierarhia ortodoxa romana. Insusi unul dintre intemeietorii gruparii, fostul mitropolit al Sibiului, Nicolae Balan, se simte obligat sa demaste tendintele anarhiste si fanatice ale Oastei Domnului si astfel are loc o sciziune de pe urma careia Iosif Trifa si adeptii sai se indreapta fatis spre legionarism, aspect reflectat in primul rand prin practicile de cult tot mai evident obscurantiste si antiumaniste. Ulterior, dupa 1944, cand I. Trifa era deja mort si Traian Dorz isi asumase sarcina de a fi mentor spiritual al gruparii, ideologiei legionarizante i se adauga un anticomunism virulent, iar Dorz impreuna cu alti fanatici, precum Nicolae Moldovan, Alexandru Popa si altii, incearca sa dea o noua orientare unor teze din doctrina religioasa ortodoxa, ceea ce face ca prin Decizia nr. 98/1949 Biserica Ortodoxa Romana sa scoata Oastea Domnului in afara legilor canonice si sa interzica preotilor ortodocsi sa obladuiasca in biserici activitati specifice acestei grupari. In urma acestei masuri si datorita faptului ca Legea Cultelor nu acordase gruparii statut legal de fiintare, adeptii fanatici ai Oastei Domnului au cautat sa-si continue in mod clandestin activitatea nociva, secta devenind in acelasi timp un loc de refugiu pentru fel de fel de elemente declasate.

Iata deci ca Traian Dorz si acolitii lui sunt departe de a fi niste victime nevinovate, asa cum pretind oficinele de propaganda dusmanoasa mentionate, intreaga lor activitate recomandandu-i ca pe niste mercenari in slujba unor cauze compromise deplin si definitiv.

Pentru a inlatura eventualele dubii sau observatia ca ne referim la vremuri revolute, sa vedem cum se prezinta in zilele noastre cei care cu emfaza si insolenta se proclama ostasii Domnului .

Sa notam mai intai ca in incercarile lor fatise tot mai insistente in ultimul timp, de a produce o diversiune politico-ideologica in tarile socialiste, cercurile ultrareactionare din Occident mizeaza tocmai pe existenta unor elemente cu profil moral descompus, de teapa ostasii Domnului , pe care se straduiesc sa le angajeze in activitati indreptate impotriva autoritatii statului si a legilor. La randul lor, astfel de elemente se vad incurajate intr-un mod nesperat de atentia rau intentionata ce li se acorda in strainatate si incearca sa urmeze intocmai sfaturile ce li se dau mai ales prin intermediul unui anumit post de radio, folosindu-se de sprijinul moral si material pe care il primesc in acest scop.

Nutrind visuri desarte, Traian Dorz si alti fanatici din gruparea Oastea Domnului s au angajat in jocul perfid pus la cale de oficine specializate in diversiune din strainatate. In timpul unei vizite in strainatate, Traian Dorz stabileste legaturi cu un oarecare Sergiu Grosu un fascist fanatic pripasit in Franta unde traieste din calomniile si invectivele la adresa tarii noastre, pe care le vinde cu toptanul celor interesati legaturi care ulterior s-au permanentizat.

Mai mult, vizitat fiind in tara de finul sau Gheorghe Barbu, zis Gheti, individ fara capatai pripasit prin RFG, ca si Cornel Iavlov, alt transfug, Traian Dorz a asigurat contactul acestora cu elemente din cadrul Oastei Domnului cu care prilej s-au dat directive clare de catre emisarii occiden tali asupra modului in care sa se intensifice actiunile sectei, punandu-li-se la dispozitie literatura mistica, benzi magnetice, casetofoane, care sa serveasca indeosebi activitatii de prozelitism mai ales printre tineri si copii. La plecare, emisarii din RFG au scos in mod ilegal din tara manuscrise care contineau opera celui care isi aroga fara pic de jena titlul pompos de conducator spiritual pe tara al Oastei Domnului .

Sa fie o simpla intamplare faptul ca in RFG a fost tiparita in doua volume imunda productie a lui Dorz, Istoria Oastei Domnului subintitulata pompos si insolent Istoria unei jertfe ?Sigur ca nu de vreme ce cheltuielile de tiparire au apartinut nici mai mult, nici mai putin decat vechii noastre cunostinte, domnul Moritz Richard Wurmbrand. De altfel, Dorz si-a manifestat deschis in dese randuri simpatia si admiratia fata de acest individ fara pic de scrupule, asupra caruia ne-am oprit atentia in numerele trecute. Ce sa mai spunem: cine se aseamana se adunaNu-i mai putin adevarat ca Dorz a avut legaturi sistematice intr-o perioada si cu pseudo-pastorul baptist, Iosif on, actualmente pripasit si el pe meleaguri straine, unde s-a facut cunoscut pentru actiunile sale dusmanoase la adresa patriei si poporului nostru (vezi si articolul Intre amvon si un anume microfon , aparut in ziarul Scanteia din 6-VII- 1982).

Ca sa fim insa sinceri, pana la capat, nici soarta lui Dorz nu-i, acum, la anii batranetii, prea senina. Uite, nu mai departe decat fratele Nicolae Moldovan, aspira si unelteste ca sa-i ia locul, desi, patruns brusc de un fior al adevarului si cinstei pe care nu le-ai putea banui la prima vedere, fratele Dorz spune raspicat ca-i suparat pe N. M. pentru ca se pretinde un iluminat (titlu pe care numai Dorz si-l poate aroga) si ca are nesabuite pretentii sa intemeieze o doctrina universalista (ceea ce, iarasi, i s-ar putea intampla numai lui T. D.).

Ma rog, zarva mare acum, intre ostenii de peste granita, alerta, regie, lacrimi si amenintari, sudalmi si blasfemii, adica toata recuzita care nu reuseste sa ascunda adevarul limpede ca lumina zilei si anume ca Oastea Domnului e pur si simplu o adunatura de mercenari ai intunericului care nu mai au de mult nici obraz, nici caracter, nici rusine si nici tara, mercenari in slujba intereselor unor cercuri neofasciste, ultrareactionare, care si-au pierdut deplin si definitiv calitatea de om. Pagina realizata de erban CionofAm ramas cu totii adanc indurerati si uimiti de ura cu care se mintea despre noi atat de indraznet si de cinic. Fara a se dovedi concret nimic din cele scrise iata ca suntem scosi in afara legii, tagaduindu-ni-se pana si calitatea de om.

Prin urmare, nici oameni nu mai suntem considerati a fi. Atunci ce suntem? Fiare, animale, ce? Putem fi deci scosi afara din cetate si ucisi cu pietre de catre oricine, fara sa li se intample nimic. Ce instigatie oficiala la orice crima impotriva noastra! daca, intr-adevar, nu mai suntem considerati nici oameni i aceasta se scrie in vazul lumii intregi, in secolul culturii si al civilizatiei si intr-o tara care se lauda ca are un popor vestit in lumea intreaga pentru omenia lui!Dar slavit sa fie Domnul si pentru asta! Iata ce cutremurator se adevereste fata de noi si cuvantul Evangheliei: Va veni vremea cand oricine va va ucide sa creada ca aduce o slujba lui Dumnezeu (In 16, 2).

De fapt, de cativa ani se scriu din ce in ce mai multe carti, brosuri, articole si alte felurite atacuri impotriva noastra, a credintei si a credinciosilor din tara noastra. Dar un ton atat de otravit si de dur inca n-a mai fost folosit impotriva nimanui. Tocmai pentru aceasta, toti acei care l-au citit, chiar si cei straini de Oastea Domnului si care ne cunosc bine (fiindca Lucrarea aceasta este atat de cunoscuta si pretuita de tot poporul nostru), au putut vedea si judeca limpede cat de nedrepte sunt acuzele si cat de neadevarate sunt afirmatiile bietului nestiutor care le semneaza si care cred ca este singurul om din tara asta total necunoscator al lucrurilor despre care scrie cu atata lipsa de respect fata de propriul sau scris.

Dumnezeul Dreptatii si al Adevarului sa aiba mila atat de cel care scrie aceste calomnii, cat si de acei care l-au inspirat si i-au poruncit sa scrie! Sa le deschida si lor ochii mintii si sa le lumineze intunericul inimii, spre a se ingrozi si a se rusina de faptele lor. i spre a se intoarce cu pocainta la Hristos, ca sa li se ierte faradelegea si sa le fie mantuit sufletul, ca sa nu moara cu acest pacat neiertat asupra constiintei lor.

Iar noua sa ne ajute sa-i putem intelege, ierta si iubi pana la capat pe toti, cum i-a iubit si Mantuitorul nostru Iisus. i sa ne putem ruga cu toata sinceritatea si curatia inimii pentru batjocoritorii nostri, cum a facut si cum ne-a invatat El.

Un singur lucru ne-a bucurat din tot ce s-a scris acolo, si anume, acela ca cineva a tiparit undeva primele doua volume din Istoria Oastei Domnului. Slavit sa fie Domnul pentru aceasta mare bucurie si biruinta pe care ne-a dat-o! Deci daca istoria aceasta a aparut, ea tot va ajunge odata si odata la cei care doresc sincer sa cunoasca adevarul despre aceasta Lucrare sfanta. i din cuprinsul dovedit cu acte si documente al acestei istorii se vor putea convinge toti despre adevarul ei ca si despre minciuna celor care ne urasc. Inclusiv erban Cionof si superiorii sai.

Eu ii doresc din toata inima scriitorului acestui articol sa ajunga sa citeasca si el aceasta istorie, spre a cunoaste macar acum, la urma, ce adevar a batjocorit si ce jertfa sfanta a calcat in picioare. Sunt convins ca, daca le-ar fi cunoscut mai inainte, el si-ar fi taiat mai degraba mana dreapta decat sa fi pacatuit cu ea scriind ce a scris.

In ce ma priveste pe mine, de acum pot fie sa traiesc, fie sa mor linistit, oriunde si oricand. Lucrarea Oastei Domnului si apararea Cauzei ei pentru care am trait si am suferit de cand ma stiu in ea este pe deplin si puternic cunoscuta in lumea intreaga. Sunt fericit ca mi-am putut indeplini legamantul pe care l-am pus inaintea Domnului meu Iisus Hristos, in ziua nasterii mele duhovnicesti. i inaintea parintelui meu, Iosif Trifa, in ziua mortii lui trupesti. Cauza si adevarul Lucrarii Oastei Domnului se gasesc temeinic incredintate in mainile puternice si iubitoare ale Marelui ei Conducator si Mantuitorul nostru cel dulce si Viu Iisus Hristos. Numele Lui cel Sfant Il poarta ea in numele ei si din pricina acestui Nume Sfant al Lui, Care este peste ea, El o va ocroti si o va indruma cu putere si cu maretie si mai departe, pana la Biruinta Lui totala si eterna, cum a facut-o si pana aziSlava vesnica ie, Marele nostru Dumnezeu si Mantuitor, Care ai purtat in trecut o atat de scumpa grija Lucrarii Oastei Tale si Care ii vei purta la fel si in viitor!Multumindu- i pentru Trecut si rugandu-Te pentru Prezent, noi Iti promitem pentru Viitor toata dragostea, alipirea si ascultarea statornica a sufletelor noastre. Pecetluieste-le toate acestea cu Harul Tau, cu ajutorul si sprijinul Tau, pentru implinirea lor desavarsita. Amin.

Slavit sa fie Domnul!34. ADEVARURILE MORMANTULUI NEMURITOROriunde-as fi, de-orice Rusalii,sa vin in trup, in duh sau vis,sa-mbratisez cu flori si lacrimimormantul sfant cum am promis,si-aici, un suflet cu-nfratirea,sa-mi re-nnoiesc cu foc si dorun legamant pana la moartelang-un mormant nemuritor.

De trei ori pana acum am fost hotarat sa pun capat acestei istorisiri, cand ici, cand colo, dar de fiecare data altceva nou si puternic a intervenit pentru a ma sili sa incep iarasi. Starea grea a sanatatii mele, batranetea si neputintele in care ma gasesc, credeam ca nu-mi vor mai aduce nici un eveniment vrednic sa l consemnez aici. Ca nu am a mai asteptat decat sfarsitul acestei vieti care a inceput sa-mi para ca a tinut neobisnuit de mult. Am acum aproape saptezeci de ani si mai ca nu-mi dau seama cum au trecut acesti din urma patruzeci de ani ai meiDar evenimentele vin, din ce in ce tot mai noi, si imping tot mai puternic inainte desfasurarea luptei noastre mereu tot mai frumoase si mai angajate. Acum numai Singur Domnul stie ce ne mai asteapta chiar in viitorul cel mai apropiat si ce intorsatura vor mai lua lucrurile cu privire la noi. Niciodata parca n-am fost atat de constienti si de puternic angajati. Potrivnicul n-a fost parca niciodata atat de concentrat si de atent numai asupra noastra ca acum. Dar parca nici Domnul n-a lucrat chiar atat de vizibil si de direct pentru noi ca in aceste vremuri.

Fratii sunt peste tot tinuti foarte indeaproape sub supravegherea autoritatilor. Convorbirile telefonice, corespondenta postala, deplasarile fratilor lucratori le simtim sever si indeaproape controlate. Au loc, din timp in timp si de la caz la caz, controale acasa, perchezitii, amenzi, anchete si amenintari. Au fost confiscate Biblii, carti si caiete cu cantari, casete si benzi cu meditatii, vorbiri, rugaciuni si cantari...