12 septembrie 1937
Domnul a vrut ca foaia Ecoul sa nu poata fi oprita pana cand va avea loc si aceasta incercare de pace si de intelegere, in care Parintele Iosif si toti fratii puneam multe sperante. Oricum ne ziceam noi toti cand o adunare pe tara se infatiseaza cu o cerere, nu se poate sa fie nesocotita chiar atat de usor ca si cum ar fi un singur om.
Iata, pe scurt, cum s-au petrecut lucrurile:In ultimul numar care ii mai era dat sa apara, Ecoul pub lica o larga dare de seama, din care desprindem:O ZI ISTORICA IN ISTORIA OASTEI 12 SEPT. 1937Cateva sute din cei mai buni luptatori ostasi s-au strans la Sibiu intr-un mare sfat al Oastei. Cum a decurs acest sfat al OasteiPrecum se stie, in adunarea Oastei de la Scorteni, Bacau s-a hotarat o noua incercare pentru refacerea unitatii Oastei, prin o intelegere binecuvantata.
In acest scop parintele Munteanu-Muntmarg din Scorteni, in intelegere cu Si bi ul, a trimis la peste o suta dintre cei mai buni luptatori ai Oastei o invitare pen tru un sfat restrans al Oastei in care sa se chibzuiasca asupra chestiunilor de la Oaste.
La aceasta chemare s-au strans aici, la Sibiu, o multime din cei mai buni luptatori ai Oastei. Au venit nu o suta, ci cateva sute de frati, ca o noua mult-gra itoare marturie despre puterea acestei Miscari.
In vederea unei sfatuiri introducatoare, parintii Munteanu de la Scorteni, Bogoride de la Laloaia si Vladimir din Basarabia sosesc inca de vineri seara.
Intalnirea parintilor cu Parintele Iosif este plina de duiosie si de lacrimi. O bucurie a zilei este si faptul ca Par. Iosif este mai bine; s-a ridicat din patul suferintei, putand sa ia parte la consfatuire.
Parintii discuta despre cele ce se vor urma. E o nota de vioiciune, dar si de ingandurare. Pe toti ii framanta gandul si grija de ce rezultat va avea acest sfat.
Cele doua visuriParintele Munteanu, cu o nota de vioiciune, spune ca a avut un vis de care nu se prea bucura. Visase ca Parintele Iosif, imbracat intr-o haina lunga isi primea fratii care curgeau din toate partile. Dar Parintele Iosif suspina, zicand:Vin mereu fratii,vin, vin, vinsi pe mine ma lasa tot in chin.
La randu-i, Par. Iosif spune ca si el a avut tot un asa fel de vis. Visase ca murise pe patul de suferinta. Iar in clipa aceea soseste o delegatie de preoti si car turari de sus, de la Mitropolie, aducand cu ei un sac mare si gol, pe care era scris cu litere negre si mari: Statutele si Regulamentele. Delegatia desface sacul, ridica cadavrul de pe pat si-l sloboade in sac, in vreme ce unul dintre ei striga voios: Pace si bucurie pe toate fron turile; in sfarsit, a intrat si Parintele Iosif in statutele si regulamentele Oastei! Dupa asta, corpul a fost scos din sac si pus iar pe pat.
Ne amuza putin aceste visuri, dar oarecum simtim ca ne pun si pe ganduri, caci de multe ori Domnul vorbeste si prin visuri.
Seara tinem o consfatuire restransa, in care discutam framantarile Oastei si stabilim programul pentru a doua zi. Parintii sositi isi vor cere pentru maine audienta la I. P. S. Mitropolitul Nicolae.
Incepand de vineri seara, au inceput sa curga mereu frati de pretutindeni. Fiecare tren ne aduce frati noi si bucurii noi.
O mare bucurie: a sosit si fr. Tudusciuc, invatatorul, pe care cei mai multi acum il vad pentru prima data. Soseste fr. avocat Malita de la Oradea, fr. Romanenco din Basarabia si altii.
De la Sighisoara sosesc, iarasi, frati intr-un grup de peste 40, cu un vagon special.
Soseste si par. Viorel Bujoreanu din Bucovina, par. Damian Malcoci din Saba, jud. Cetatea Alba, par. Galea din Barlad, jud. Tutova.
O noua bucurie: soseste si fr. Traian Dorz de la Oradea cu fr. plut. major Florea. Apoi fr. Ilie Popovici din Picleu si nebunul pentru Hristos Isaia Pele.
Pe rand sosesc luptatorii de pe toate meleagurile tarii: Silvestru Barba din Bosance, jud. Suceava; Gh. Glogas din Horodnic, Radauti.
Din jud. Hunedoara: Adam Borza din Vinerea; Ioan Dinis din Gurasada si Viorel Cataniciu din Romosel.
Din Banat: fr. inv. Pavel Rimneantu din Bercuta, Timis; Bihoi Nicolae, Ezeris, jud. Caras; Traian Ciurescu din Belint; Ioan Stoica din Ciresu; mult pretuitul frate Victor Ungur din Lugoj si fr. Tran dafir Munteanu din Lugoj etc.
Din jud. Arad: fr. Petru Stancu din Sambateni; Simion Achim din Arad.
Din Oltenia: Grigore Mantoc si Florea Parvan din Vladila, Romanati; fr. Guiciu din Studina si fratele D. Galan din Brastovat; Ioan erbanescu si Nic. Dumitrescu din Craiova.
Din Teleorman: fr. Florea Calin, Dambovita; fr. Tanase erban, Prahova; Costica Dutu din Telega si Simion Sandu din Ploiesti etc.
Din jud. Somes: fr. Ioan Muresanu din Chiuiesti; fr. Farcas Gh. din Turda; fr. Eleuta din Dumitresti, Ismail.
Din jud. Buzau: fr. N. Cravcenco si Preda Lavrinte etc.
Din jud. Ialomita: fr. Tanasescu si un grup mai mare de frati din Calarasi cu iubita sora Ana Muntean etc., etc.
Din jud. Cluj: fr. N. Urdea si fr. Simion Gordan din Bologa.
Din jud. Satu Mare: fr. Miron Danut etc., etc.
Fratii sositi au adus si multe cantari noi. Pe tot timpul adunarii a stapanit indeosebi noua cantare: A sunat mobilizarea .
Par. Munteanu-Muntmarg ne-a adus cantarea semnificativa a poeziei fr. Dorz: Te-am mintit, Iisuse .
Sambata seara, casa si curtea unde locuieste Parintele Iosif sunt pline de frati sositi din toate partile. Se hotaraste a se tine un sfat premergator si-n seara aceasta si pentru faptul ca sa-si poata spune cat mai multi frati cuvantul, dupa ce maine nu vor putea incapea toti la cuvant.
Sfatul se deschide avand in frunte pe parintii: Iosif, Vladimir, Munteanu, Bogoride, Damian, Ungur, Bujoreanu. In decurs soseste si par. Galea de la Barlad, avand o emotionanta intalnire cu Par. Iosif.
Sfatul se deschide cu cantarea Imparate Ceresc si o miscatoare rugaciune rostita de par. Bujoreanu.
Cel dintai vorbeste parintele Munteanu, care deschide cuvantarile cu o...