Fiul meu duhovnicesc intru Hristos, Acolo unde te afli, departe de parinti, rude, patrie, trebuie sa stii ca nu esti departe de Dumnezeu, Tatal ceresc, care este pretutindeni prezent. i cand Il iubesti, Il cinstesti, Il slavesti, si Acela te va iubi, cinsti si slavi. Cand nu pazesti poruncile Lui, nu-L iubesti. Asadar, acolo unde []Fiul meu duhovnicesc intru Hristos,Acolo unde te afli, departe de parinti, rude, patrie, trebuie sa stii ca nu esti departe de Dumnezeu, Tatal ceresc, care este pretutindeni prezent. i cand Il iubesti, Il cinstesti, Il slavesti, si Acela te va iubi, cinsti si slavi. Cand nu pazesti poruncile Lui, nu-L iubesti.

Asadar, acolo unde te afli, sa crezi ca Dumnezeu nu este departe de tine, ci te vede, te urmareste. Fii cu luare-aminte sa nu-L intristezi, caci atunci cand calcam poruncile Lui se intristeaza, isi intoarce fata de la noi si ne pedepseste pentru a ne instrui. Crestinul, oriunde s-ar afla, chiar si la capatul lumii, este dator sa se roage, sa posteasca in zilele randuite si daca nu are biserica, in ceasul in care se face Sfanta Liturghie, Vecernia, sa se roage.

Despre tatal tau care injura, ai dreptate sa te necajesti, dar nu esti responsabil pentru asta, de vreme ce i-ai spus de doua-trei ori si nu inceteaza cu blasfemia. Lasa-l in pace si sa te rogi ca Dumnezeu sa-L lumineze sa nu mai huleasca. Dar trebuie ca si el sa se struneasca pe sine; caci daca nu vrea sa se struneasca, nu va inceta niciodata si, din pacate, va merge in focul cel vesnic. Iar tu, daca faci binele in viata, vei merge in rai.

Harul Domnului sa ne lumineze pe toti, si pe tatal tau, sa ne pocaim si sa savarsim fapte bune (asa cum vrea Dumnezeu), ca sa mergem toti in Imparatia Cerurilor.

Pentru a te pazi de primejdiile strainatatii, fiule, ca un tata bland, iti voi da cateva sfaturi parintesti pe care,...