In legatura cu viata de dincolo de moarte, invatam si despre cultul sfintilor. Sfantul Apostol Pavel spune ca ne-am apropiat si de Biserica celor intai nascuti, care sunt scrisi in ceruri de Dumnezeu, Judecatorul tuturor, de duhurile celor neprihaniti, facuti desavarsiti, de Iisus Mijlocitorul legamantului celui nou si de sangele stropirii, care vorbeste mai bine []In legatura cu viata de dincolo de moarte, invatam si despre cultul sfintilor. Sfantul Apostol Pavel spune ca ne-am apropiat si de Biserica celor intai nascuti, care sunt scrisi in ceruri de Dumnezeu, Judecatorul tuturor, de duhurile celor neprihaniti, facuti desavarsiti, de Iisus Mijlocitorul legamantului celui nou si de sangele stropirii, care vorbeste mai bine decat sangele lui Abel (Evr 12, 23-24). Luptatorii Evangheliei sunt multi, preaiubiti ai lui Dumnezeu. Pacea si puterea Lui sunt peste ei (cf. Dan 10, 19).

Mantuitorul pe apostoli i-a numit prietenii Lui, daca vor face cate le porunceste El (cf. In 15, 4). A fi prieten lui Dumnezeu, a avea gratie inaintea Lui, a poseda pace si puteri de biruinta, prisos de har si binecuvantari nu-i lucru putin, ci e foarte mare, neinchipuit de mult.

Mantuitorul, inainte de rugaciunea dinaintea rastignirii, printre altele, spunea: Eu le-am dat slava pe care Mi-ai dat-o Tu, pentru ca ei sa fie una, cum si noi suntem una (In 17). Sfintii sunt duhurile dreptilor facuti desavarsiti. Ceata Sfintilor a aflat izvorul vitii si usa Raiului . Sfintii slujesc in ceruri lui Dumnezeu si, impreuna cu ingerii, formeaza Biserica cereasca, biruitoare sau triumfatoare. Pentru credinta lor dreapta, statornica de neclintit, pentru viata lor sfanta, curata, nefatarnica si lupta lor biruitoare in credinta, au fost incununati de Domnul cu cinstea cea mai mare. Ei sunt in legatura cu Dumnezeu, pentru prietenia avuta cu Domnul Iisus Hristos. Aceasta legatura vie Sfintii o au si cu noi, oamenii de pe pamant, pentru dragostea nemuritoare, a unirii ei tainice dintre cei vii si adormiti intru Hristos, care impreuna formam o singura familie.

In expresia citata mai sus se...