Bogatul nemilostiv si saracul Lazar Ev. Luca XVI, 19-31 Ce vrea sa ne invete evanghelia aceasta? Nu cumva sa credeti ca ne-ar invata evanghelia ca toti bogatii trec in iad si toti saracii dobandesc raiul (sunt si intre saraci atatia betivani, suduitori si prapaditi). Nu avutia l-a trecut pe bogatul din evanghelie in iad, ci []Bogatul nemilostiv si saracul Lazar Ev. Luca XVI, 19-31Ce vrea sa ne invete evanghelia aceasta? Nu cumva sa credeti ca ne-ar invata evanghelia ca toti bogatii trec in iad si toti saracii dobandesc raiul (sunt si intre saraci atatia betivani, suduitori si prapaditi).

Nu avutia l-a trecut pe bogatul din evanghelie in iad, ci l-a trecut inima lui cea rea si impietrita.

Bogatul din evanghelie este pus inaintea noastra ca invatatura sa bagam de seama ca avutia, daca apuca a ne stapani ea pe noi, se face o piedica pentru Imparatia lui Dumnezeu.

Pe unii avutia ii trage in spinii grijilor si ai alergarilor trecatoare (Lc 18, 20), pe altii ii baga in boala zgarceniei si, iarasi, pe altii, ca pe bogatul din evanghelia de mai sus, ii arunca si ii ineaca in valurile desfatarilor, ai betiilor si placerilor.

Pentru acestea zicea Iisus ca anevoie vor intra bogatii in Imparatia lui Dumnezeu (Mc 10, 22).

Crestinilor! Nu averea l-a trecut pe bogatul din evanghelie in iad, ci necredinta lui.

El nu credea ca mai este si dincolo de mormant o alta viata,care rasplateste sau pedepseste faptele omului; si aceasta necredinta il inchisese in ospetele lui si il facuse orb si surd fata de durerile lui Lazar. i astazi este plina lumea de astfel de necredinciosi si de aceea s-a racit atat de mult mila si milostivirea dintre oameni. i astazi este plina lumea de astfel de oameni care asa cred si asa traiesc ca si cand aici, pe pamant, ar fi raiul si iadul si cu aceasta viata se gata toate. O, ce mare inselaciune!O istorie ne spune despre un mare bogat ca, pe patul mortii mustrat fiind de cunoasterea vietii sale pacatoase si-a imbiat toate averile sale aceluia care ii va putea dovedi ca nu este iad i nimeni nu i-a putut dovedi acest lucru.

O, nebunule bogat din pilda evangheliei! Dumnezeu iti daduse avere sa-ti cumperi cu ea Imparatia Sa, facand din avere o fantana de mila si ajutor pentru cei saraci. Dar tu ti-ai pus averea in slujba diavolului si a placerilor care au tinut o clipa si acum te chinuiesti o vesnicie. Asa vor pati toti care traiesc ca tine!Izvorul milei si al milostivirii este, iubite cititorule, Iisus Hristos si Evanghelia Lui.

Cine L-a primit cu credinta pe Iisus si cine crede cu adevarat in Iisus Hristos, aceluia nu-i mai trebuie nici o predica despre mila, pentru ca acela cauta el insusi toate prilejurile sa faca mila si milostivire.

Toate cate ati facut unuia dintre acestia mai mici, Mie Mi-ati facut (Mt 25, 40) -zicea Hristos; si un crestin adevarat cauta si prin milostivire sa se intalneasca cu Domnul Iisus.

Daca astazi este atat de impietrita inima oamenilor, este si lucrul acesta un semn ca ei s-au departat de la credinta cea adevarata si facatoare de mila si de fapte...