1. Dumnezeu iti da atata putere de munca, de inspiratie, de biruinta cata esti in stare sa primesti! Cat ai sufletul tau insetat, cat ai inima ta deschisa si mintea ta dornica sa primeasca 2. De aceea, cel mai insemnat lucru este sa avem o minte sanatoasa si o inima curata. Mintea sanatoasa sesizeaza adevarul []1. Dumnezeu iti da atata putere de munca, de inspiratie, de biruinta cata esti in stare sa primesti! Cat ai sufletul tau insetat, cat ai inima ta deschisa si mintea ta dornica sa primeasca2. De aceea, cel mai insemnat lucru este sa avem o minte sanatoasa si o inima curata.

Mintea sanatoasa sesizeaza adevarul clar, intelege invatatura, stie sa se orienteze indata si cunoaste bine directia de mers.3. Inima curata primeste puterea Duhului Sfant, lumina si caldura lui Hristos si harul Tatalui Ceresc.4. Aceste doua insusiri: mintea sanatoasa si inima curata intregesc omul cel nou.5. Aceste doua insusiri se pot si imbogati, dar se pot si pierde Imbogatirea lor se face prin puterea lui Dumnezeu, dobandita prin rugaciune si munca. Rugaci-unea ne duce la munca pentru Hristos, iar munca ne du-ce la rugaciune.

Pierderea lor vine prin lipsa rugaciunii si prin lenevirea trupului si a duhului nostru.6. Rugaciunea ne aduce lacrimile, munca ne aduce cantarea. Lacrimile si cantarea ne aduc puterea lui Dum-nezeu, iar puterea aceasta ne aduce biruinta.7. Lacrimile noastre depind de rugaciune, iar cantarea noastra depinde de munca. Cu cat vom fi mai inalti in rugaciune, vom fi mai profunzi in lacrimi. i cu cat vom fi mai staruitori in munca, vom fi mai inzestrati in cantare.8. Noi avem toate aceste binecuvantari de care ne bucuram acum, pentru ca am avut intre noi oameni ai rugaciunii si ai muncii.

Cine nu cunoaste lupta rugaciunii, nu cunoaste nici biruinta lacrimilor. Cine n-a dus greul muncii nu gusta nici usurarea cantarii. Acestia nu cunosc ce fericit este sa poti plange si sa poti canta.9. Vai de cel ce nu poate avea lacrimi! Acela nu are nici o putere nici in durerea si nici in bucuria lui.

Lacrimile sunt un dar de la Dumnezeu. Ce nefericit es te cel ce nu are lacrimi, cel ce nu poate sa planga cand sufle tul ii este atat de incarcat si nu-l pot usura decat lacrimile!10. Ati simtit vreodata cat de impovarata v-a fost inima cand trebuia sa plangeti si n-ati putut?In starea aceasta ajunge o inima, ca se ingrozeste de ea insasi cand n-are nevoie de nimic altceva decat de lacrimi si nu le poate avea.11. Dar ce binecuvantare de la Dumnezeu sunt lacrimile, lacrimile dragostei, ale bucuriei, ale rugaciunii, ale cantarii, ale intalnirii, ale despartirii, ale dureriiFerice de cine le are ca un dar ceresc la vremea lor!12. Singuri stiti ce fericiti ati putut fi cand ati privit recunoscatori spre cer, multumind cu lacrimi, cand ati...