Cine are pe Fiul are viata; cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu n-are viata (I In 5, 12). Pentru cei mai multi oameni viata ramane o taina, chiar daca au studiat o viata intreaga ca sa afle ceva despre ea, chiar daca au trait evenimente deosebite, chiar daca au alergat mult, urmarindu-i existenta si sensul, []Cine are pe Fiul are viata; cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu n-are viata (I In 5, 12).

Pentru cei mai multi oameni viata ramane o taina, chiar daca au studiat o viata intreaga ca sa afle ceva despre ea, chiar daca au trait evenimente deosebite, chiar daca au alergat mult, urmarindu-i existenta si sensul, chiar daca o au. Ne trezim ca o avem, ca suntem in ea, ca suntem dusi incoace si incolo de valul vietii. Nu stim insa cum o avem, de unde venim si incotro ne ducem.

Sf. Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului, vede in Domnul Iisus pe trimisul lui Dumnezeu, Care vorbeste cuvintele lui Dumnezeu si Caruia Duhul nu I-a fost dat cu masura (cf. In 3, 34), ne indreapta privirile spre El, ni-L recomanda ca Fiu al lui Dumnezeu, pe Care Tatal Il iubeste si toate lucrurile le-a dat in mana Lui. i nu numai lucrurile vazute si nevazute, ci si viata si vesnicia intreaga. Iata ce ne spune el: Cine crede in Fiul are viata vesnica, dar cine nu crede in Fiul nu va vedea viata, ci mania lui Dumnezeu ramane peste el (In 3, 36).

Neintelegerea tainei vietii de catre oameni ne dezvaluie doua stari, pe care tot Sf. Ioan ne arata si anume: Cel ce vine din cer este mai presus de toti; cel ce este de pe pamant este pamantesc si vorbeste ca de pe pamant. Cel ce vine din cer este mai presus de toti (v. 31). Cel ce vine din cer marturiseste ce a vazut si auzit, ca Unul Care a colaborat cu Tatal la facerea lumii si este in Tatal si Tatal este in El (cf. In 17). El a venit fiind trimis de Tatal, ca sa ne descopere taina vietii vesnice. Oamenii nu o au, nu o cunosc pentru ca nu primesc marturia Lui. Nu cunosc divinitatea Lui si nu o pot primi din pricina orgoliului care domneste peste sufletele lor. De aceea resping invatatura Lui. Oamenii sunt pamantesti si judecata le este asemenea.

Hristos-Domnul traieste in smerenie. Celor mandri si ingamfati le sta impotriva. Invataturile Sale sunt Duh si Viata si se invata pe genunchi, la picioarele Crucii Lui. Pentru a avea invataturile divine, trebuie, mai intai, sa ne induhov-nicim in El prin Duhul Sfant. Iata cum citim: Cine crede in Fiul lui Dumnezeu are marturisirea aceasta in el; cine nu crede pe Dumnezeu Il face mincinos, fiindca nu crede marturisirea pe care a facut-o Dumnezeu despre Fiul Sau. i marturisirea este aceasta: Dumnezeu ne-a dat viata vesnica, si aceasta viata este in Fiul Sau (I In 5, 10, 11).

Dumnezeu, in marea Sa iubire, ne-a dat dar in Fiul Sau, Mantuitorul nostru, Care S-a jertfit pentru noi si a noastra mantuire; iar oamenii, in loc sa primeasca acest binecuvantat dar si har, in loc sa creada in Cel Care l-a dat si prin Care l-a trimis, bajbaie prin intuneric ziua in amiaza mare, cautand. Fagaduinta Lui, darul cel mare si minunat ce ni-l ofera este viata vesnica (cf. I In 2, 25). i cum putem ajunge in posesia acestui mare dar? Dumnezeu-Tatal, in Fiul Sau, Mantuitorul lumii, a dat acesteia dreptul Sau dumnezeiesc insotit de putere si har divin, pentru ca toti acei ce cred in Numele Lui sa devina copii ai lui Dumnezeu dupa har, nascuti din Dumnezeu, in Fiul Sau, Domnul Iisus Hristos, prin Duhul Sfant (cf. In 1).***Intram in posesia adevaratei vieti vesnice intrand prin porticul cunoasterii singurului Dumnezeu Adevarat, a Dom-nului Iisus Hristos, Trimisul Tatalui, ca sa mantuiasca pe cei pacatosi (cf. In 17, 3). Multimea celor care intra in starea dupa voia lui Dumnezeu le aduce inviorare si sunt numiti rod al sufletului Sau. El le ia asupra Sa povara nelegiuirilor lor (cf. Is 53, 11) si prin rugaciunile Sale, ascultare (cf. v. 12), cei vinovati capata indurare. Inviorarea ce I se aduce lui Dumnezeu consta in: laudele ce I se aduc numai Lui, din inimi taiate im-prejur, curatite si sfintite prin Adevar (cf. Rom 2, 28-29); priceperea si cunoasterea Lui sa fie tainica si adanca; caci El face mila, judecata si dreptate pe pamant, caci El, Domnul, in aceasta gaseste placerea (cf. Ier 9, 24-27)Recunoasterea Singurului Dumnezeu Adevarat Tatal, Fiul si Duhul Sfant ne obliga sa alungam din noi si din preajma noastra idolii neamurilor, indoiala si pe ceilalti idoli ce s-ar afla in noi, sa-L iubim numai pe El si sa fim cunoscuti de El (cf. I Cor 8, 3).

Domnul cunoaste pe ai Sai si toti ai Lui formeaza Biserica Vie a lui Hristos-Domnul, pe care Duhul Sfant o lumineaza, o...