Sfantul Ierarh Nicolae e unul dintre cei mai populari sfinti ai Crestinismului. Nu e (atat de popular) nici Sf. Ioan Gura de Aur, a carui Liturghie se savarseste mereu. De ce? Ne-ar putea-o spune cele doua calitati ale marelui ierarh: dragostea de Iisus, dragostea de Adevar. Deci mila si adevarul , pe care le-a trait ca []Sfantul Ierarh Nicolae e unul dintre cei mai populari sfinti ai Crestinismului. Nu e (atat de popular) nici Sf. Ioan Gura de Aur, a carui Liturghie se savarseste mereu. De ce? Ne-ar putea-o spune cele doua calitati ale marelui ierarh: dragostea de Iisus, dragostea de Adevar.

Deci mila si adevarul , pe care le-a trait ca ierarh, l-au facut mare inaintea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu l-a facut mare inaintea oamenilor.

Edictul lui Constantin cel Mare l-a gasit pe Sfantul Nicolae in temnita. Prin edictul lui Constantin de recunoastere a Crestinismului ca religie de stat, la anul 313, Sf. Nicolae, impreuna cu toti crestinii de prin temnitele imperiului roman, sunt pusi in libertate.

La 325, printre cei 318 Sfinti Parinti ai primului Sinod ecumenic de la Niceea era si ierarhul Nicolae. Soborul s-a convocat pentru a stavili marea erezie a arianismului, care tagaduia divinitatea lui Iisus. Atunci s-a cunoscut ravna sa pentru adevar, care a trecut masura. Caci Sfantul Nicolae l-a palmuit pe ereticul Arie pentru hulirea lui ca Iisus n-ar fi Fiul lui Dumnezeu, ci numai o faptura a lui Dumnezeu. Hulire vrednica de bataie, caci Arie sapa la temeliile crestinismului, in care statea sau cadea...