Sa incepem de la inceput spunea el, mai departe, in pagina a treia La temelia noii randuieli din sat si din tara trebuie puse teama de Dumnezeu si ascultarea de Cuvantul Lui. Sa incepem de la acest inceput: de la credinta si iubirea lui Dumnezeu caci fara acest inceput nu se va []Sa incepem de la inceput spunea el, mai departe, in pagina a treiaLa temelia noii randuieli din sat si din tara trebuie puse teama de Dumnezeu si ascultarea de Cuvantul Lui.

Sa incepem de la acest inceput: de la credinta si iubirea lui Dumnezeu caci fara acest inceput nu se va face nimic bun si statornic.

Numai o singura doftorie poate da lumii si tarii noastre sanatatea si mantuirea: sa se intoarca oamenii si popoarele la Iisus, la invatatura si la porunca Lui de iubire. Atunci va sosi pacea si linistea statornica intre oameni si intre popoare. Lumina Satelor nr. 1, din 2 ian.1922, pag. 4 In afara de condeiul Parintelui, prea putine se mai vad in paginile gazetei. Sub diferitele nume tiparite in foaie, era tot elUnele dintre scrieri el le semna: Parintele Trifa, altele: I. Talcuitor, altele: T. Povata, altele I. T. Din toate acestea se vede limpede ca toata munca trebuia, chiar de la inceput, s-o poarte singur. E bine sa se tina minte acest lucru, pentru ca mai tarziu, cand cladirea va fi ridicata, vor veni multi sa se laude ce greu au muncit si ei atunci.

Dar toate colectiile foii, incepand cu anul I, stau marturie impotriva tuturor laudarosilor de mai tarziu. Nici macar numele parintelui Morusca nu apare decat in nr. 14, adica de Pasti, in 10 aprilie 1922, cu un articolas.

Aceasta a fost totusi si un bine, caci, prin lipsa altora, omul lui Dumnezeu a avut loc mai mult si mana mai libera sa umple paginile cu Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu si cu lumina cereasca a Duhului Sfant.

Ce minunate erau indrumarile date de el in toate problemele care framantau pe toata lumea atunci.

Nu vremea e de vina spunea el celor ce se plangeau de seceta sau de ploaie ci pacatele noastre. Din pricina pacatelor si a necredintei noastre sunt toate relele. Sa ne intoarcem la Dumnezeu si, ca prin minune, se vor schimba toate spre bine, dupa cum este scris: Toate lucreaza impreuna spre binele celor ce se tem de ElNu Geneva, ci Iisus! spunea el Sfatului Popoarelor care cauta caile pacii si intelegerii in lume. Nu Geneva, ci numai Iisus va putea aduce pacea pe pamant si infratirea popoarelor De ani de zile popoarele se tot muta cu sfaturile lor de pace dintr-un oras in altul si dintr-o tara in alta, dar pace tot nu se face Pacea statornica o poate aduce numai Iisus Dar popoarele n-au pe Hristos in mijlocul lor, de aceea n-au nici incredere unele in altele: vorbesc de pace, dar se inarmeaza din greu dupa cum zice Scriptura despre cei rai: vorbesc de pace cu gura lor, dar in inima au vrajba (Ierem. 9, 8). Lumina Satelor nr. 11, din 26 martie 1922La altii si la noi. In Anglia, duminica nu lucreaza nimeni. Toate birturile stau inchise, de dimineata pana seara, in schimb, toate bisericile sunt pline. Invatatii, alaturi cu muncitorii, canta in biserica...