Cuvantul lui Dumnezeu nu numai in intregimea lui e ca o oglinda mare. Ci ca si cum [ai] desface intr-o mie de particele o oglinda mare. Ca fiecare particica iti arata acelasi lucru pe care ti l-a aratat oglinda intreaga. Adica in fiecare verset de-aici, cand ne privim noi in el, ne vedem infatisarea noastra []Cuvantul lui Dumnezeu nu numai in intregimea lui e ca o oglinda mare. Ci ca si cum [ai] desface intr-o mie de particele o oglinda mare. Ca fiecare particica iti arata acelasi lucru pe care ti l-a aratat oglinda intreaga. Adica in fiecare verset de-aici, cand ne privim noi in el, ne vedem infatisarea noastra sufleteasca asa cum suntem.

Ce bine-i daca noi ne cercetam din toata inima, dorind ca Cuvantul Domnului sa ne arate si noi sa dorim ca Sangele lui Hristos sa ne spele de orice pacat. In felul acesta, harul lui Dumnezeu ne aduce la aceasta cunoastere si la aceasta traire. In felul acesta numai, cand ne arata Cuvantul lui Dumnezeu, putem vedea cum este, de fapt, gradina noastra sufleteasca si ogorul nostru sufletesc.

Trecand, am mai vazut si gradini in care nu era nimic. Locuri in care erau numai pietre si balarii. Locuri in care erau numai spini sau in care nu se insamantase nimic. Umblau pe-acolo trecatorii si de-o parte, si de alta. Mantuitorul, cand ne-a infatisat Pilda semanatorului, cam aceste trei, patru feluri de gradini si de stari ne-a aratat. Un loc batatorit, in care nu prinde nici o samanta pe-acolo pe unde trec toti. Cui ii place sa stea mereu pe drumuri, cui ii place sa stea mereu in mijlocul povestilor si fleacurilor lumesti, in inima aceluia, chiar daca se seamana un cuvant bun, lumea, anturajul, prieteniile lumesti, duhul veacului acestuia de pe unde ii place sa umble adeseori nimicesc si rapesc tot, orice samanta buna. Cui ii place sa stea mereu de povesti, cui ii place literatura lumeasca, cui ii plac distractiile lumesti, cui ii plac discutiile acestea usuratice, din inima aceluia, orice samanta buna o rapesc duhurile acestea care nimicesc tot ceea ce este sanatos, serios, adanc cu tot ceea ce este usuratic, nepasator si flecar.

Cine se lasa coplesit de ingrijorarile lumii acesteia si cine se preocupa prea mult de aceste lucruri si prea putin de celelalte seamana cu acel pamant umplut de spini si de buruieni care ineaca orice samanta buna.

Nu de mult ne-am intalnit cu niste frati din Iugoslavia. i unul se lauda: Acum doi ani am facut patru vagoane de porumb. Anul trecut am facut zece vagoane de porumb.

Mi s-a umplut inima de intristare si am spus: Zece vagoane de porumb, frate? Da ce faceti cu el? Mai un tractor, mai o masina, mai o casa i ce faci cu ele? Pai la noi asa fac toti. Din...