Sarbatoarea Intampinarii Domnului ne aduce in fata ochilor mintii icoana Maicii Domnului care merge la Ierusalim cu Pruncul Iisus in brate. Il introduce in templu, il prezinta Tatalui, il introduce poporului, il duce la intalnirea cu poporul Sau. Sarbatoarea Intampinarii Domnului, 40 de zile dupa nasterea lui Iisus, ne arata Sfanta Familie, pe Fecioara Maria []Sarbatoarea Intampinarii Domnului ne aduce in fata ochilor mintii icoana Maicii Domnului care merge la Ierusalim cu Pruncul Iisus in brate. Il introduce in templu, il prezinta Tatalui, il introduce poporului, il duce la intalnirea cu poporul Sau. Sarbatoarea Intampinarii Domnului, 40 de zile dupa nasterea lui Iisus, ne arata Sfanta Familie, pe Fecioara Maria si dreptul Iosif care, in ascultare fata de Legea mozaica, se indreapta spre templul din Ierusalim pentru a oferi copilul, intrucat era primul nascut, Domnului Dumnezeu si a-l rascumpara printr-un sacrificiu (cf.

Lc 2,22-24). Este unul dintre situatiile in care timpul liturgic il oglindeste pe cel istoric, pentru ca astazi se implinesc exact 40 de zile de la Nasterea cea mai presus de cuget a Domnului Iisus Hristos. Tema lui Iisus Hristos, Lumina care s-a aratat in lume, care a definit ciclul sarbatorilor Craciunului si a culminat in praznicul Bobotezei sau Epifaniei, este preluata, continuata si extinsa in sarbatoarea imparateasca de astazi.

Gestul tipiconal si ritual al prezentarii lui Iisus la templu, ce se infaptuieste intr-un mod tainic si smerit, ca unul ce caracterizeaza Intruparea Fiului lui Dumnezeu, gaseste o singura primire din partea batranului Simeon si a prorocitei Ana. Dumnezeu transforma ascultarea lor in intelepciune, cu si prin lucrarea Duhului Sfant.

Prin inspiratie de sus, divina, ei recunosc in acel copil pe Mesia prevestit de profeti. In intalnirea dintre batranul Simeon si Fecioara Maria, tanara mama, Vechiul si Noul Testament se unesc intr-un mod minunat in aducere de recunostinta si multumire pentru darul Luminii, care a stralucit in intuneric si i-a impiedicat stapanirea: Hristos Domnul, lumina pentru...