Binecuvantat sa fie Domnul, Care, in miezul Sfintei Liturghii, a lasat taina aceasta minunata, pentru ca totdeauna sa ne aduca noua aminte de aceasta dulce si sfanta, si vesnica nadejde a Bisericii si a credinciosilor Sai care, de la inceputul lumii si pana la sfarsitul ei, au asteptat tremurand de dragoste si lacrimand de dor []Binecuvantat sa fie Domnul, Care, in miezul Sfintei Liturghii, a lasat taina aceasta minunata, pentru ca totdeauna sa ne aduca noua aminte de aceasta dulce si sfanta, si vesnica nadejde a Bisericii si a credinciosilor Sai care, de la inceputul lumii si pana la sfarsitul ei, au asteptat tremurand de dragoste si lacrimand de dor venirea Mirelui iubit Care este Mantuitorul si Dumnezeul nostru , pentru a aduce fagaduinta Lui sfanta, care este viata vesnica si fericirea vesnica, tuturor celor ce au crezut in Numele Lui, care L au iubit si L-au asteptat in curatie pe Hristos si care si-au dat toate silintele, prin toate incercarile, sa ramana credinciosi legamantului pe care l-au facut cu El. [Aceasta este] fagaduinta lui Dumnezeu data celor dintai oameni si pastrata pana la cei din urma: venirea Domnului Iisus cu toata ostirea ingerilor Lui, ca sa aduca mantuirea tuturor celor ce-L asteapta si sa implineasca astfel, pentru Biserica Sa, sfanta Sa fagaduinta, care trece ca un fir rosu prin toate Scripturile (care sunt Cuvantul lui Dumnezeu), de la cel dintai verset pana la cel din urma; de la cel dintai verset din Cuvantul lui Dumnezeu, care spune: La inceput, Dumnezeu , si pana la cel din urma verset, care spune: Iata, Eu vin curand. Amin. Vino, Doamne Iisuse . Toate versetele Sfin telor Scripturi vorbesc despre El, Care este Lumina, Care este nadejdea, Care este viata, Care este puterea Bisericii si nadejdea vietii, si nadejdea mortii, si nadejdea invierii fiecaruia dintre cei care cred in Numele Sau si care pentru acest Nume Sfant au fost in stare sa renunte la tot ceea ce putea fi fericire si bucurie, si promisiune pamanteasca, trecatoare si desarta in viata aceasta.

Domnul Iisus ne-a lasat noua unele dintre cele mai minunate cuvinte, pline de imbarbatare si de lumina, cand a zis: Oriunde doi sau trei sunt adunati in Numele Meu, Eu sunt in mijlocul lor . Sau cea din urma fagaduinta, lasata sfintilor Sai apostoli la inaltarea Lui la cer, ca El Se duce la Tatal sa le pregateasca un loc; si, dupa ce le va pregati un loc, Se va intoarce, sa-i ia cu El, pentru ca acolo unde este El sa fie si ei. Cea mai scumpa fagaduinta dupa aceasta dulce si fericita promisiune a Lui a fost: Mergeti in toata lumea, faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh; si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit Eu. i iata, Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Amin .

De aceea, oriunde si oricand doi sau trei insi, douazeci sau treizeci, doua sute sau trei sute, doua sau trei mii sau oricate mii de mii de credinciosi s-ar aduna, incepand de la doi si pana la oricat de mare numar, Mantuitorul nostru iubit Adevarul lui Dumnezeu, Fiul Sau preaiubit, Cel care a spus numai Adevarul, pentru ca El Insusi este Adevarul Isi implineste fagaduinta Sa, pentru ca ce-a spus El cu sfintele Lui buze Isi implineste totdeauna fata de toti ai Sai. De aceea, preaiubiti frati si surori, trebuie sa ne fie plina de bucurie inima noastra si plina de credinta in aceasta clipa cand, cu ochii sufletului nostru limpezi si deschisi, privind in mijlocul nostru, Il vedem pe Domnul si Mantuitorul nostru preaiubit. Pentru ca tot ce-a spus El este intocmai asa cum a zis. El este in mijlocul nostru. Orice cuvant pe care-l auzim este rostit de gura Lui, de Duhul Lui, prin cei care vor vorbi. Orice cantare, orice rugaciune, orice gand sfant ascultand cantarile, ascultand Cuvantul lui Dumnezeu prin Duhul lui Dumnezeu le simtim in inimile noastre, de la El vin, de la Duhul Sau vin.

Cand ochii nostri se umezesc de o lacrima din dragoste pentru Dumnezeu, Duhul Sau ne trimite aceasta binecuvantare. Cand in sufletul nostru vine un gand, un fior, o sageata calda, dulce, sfanta de iubire...