Turta dulce nu se poate sa nu contina mirodenii. Scortisoara este nelipsita, asta pe langa alte mirodenii, desigur daca le agreati si gasiti amestecul care sa va placa. Mirodeniile fac turta vesela, aduc sarbatoarea la tine acasa, mirosul te bine dispune, iar simturile o iau raznaJ))Pentru turta asta m-am inspirat de la draga mea Laura, care si ea la randul ei s-a inspirat de la Geanina, Jamila pentru cei mai multi dintre voi, ea e vinovata de anul acesta. Este absolut delicioasa si ce-mi place si mai mult este ca pe timp ce trece se fragezeste si mai tare. Desigur ca nu m-am putut abtine si am umblat la reteta, am adus in plus melasa, mirodeniile care mi se potrivesc mie la gust si cantitatile adecvate la ingredientele folosite de mine.

Pentru inceput ne ocupat de mirodenii pentru a le avea gata pregatite. Intr-o rasnita electrica, ca cea pentru cafea, am pus batonul de scortisoara rupt in bucati, cuisoarele si anasonul stelat rupt in bucatele. Am rasnit toate mirodeniile pana am obtinut o pudra fina. Le-am pus intr-un castronel mic, am adaugat nucsoara proaspat rasa si coaja de portocala pudra. Am amestecat mirodeniile cu o lingurita.

Pentru aluat: intr-un castron am pus ouale, zaharul, sarea, laptele, untul. Am amestecat cu un tel si am dat vasul la cuptorul cu microunde cateva secunde pana untul a dat semne ca se topeste. Am amestecat bine ingredientele pana la incorporarea completa a untului cu restul. Borcanul cu miere l-am pus dinainte intr-un ibric cu apa fierbinte pentru a devenii mai moale si mai usor de manevrat. Am pusextractul de vanilie, mierea si melasa peste celelalte ingrediente si am amestecat energic cu telul.

Faina am amestecat-o cu bicarbonatul si am adaugat-o treptat la ingredientele umede. Spre final devine mai greu de amestecat cu telul, dar veti observa ca dupa ce ati pus toata faina aluatul se desprinde putin de pe peretii vasului, chiar daca el nu este un aluat tare, care sa va permita sa-l framantati cu mana. Se da castronul cu aluat la frigider pentru cel putin o ora, eu l-am lasat de pe o zi pe alta.

Aluatul, dupa ce a stat la frigider s-a intarit si permite sa fie usor de manevrat/modelat. Se ia o parte de aluat, aproximativ un sfert, se pune pe masa de lucru usor infainata, se taie cu cutitul in bucati mai mici, se fac suluri care se taie cu cutitul in bucati de 2-2,5 cm. Daca aluatul se lipeste, infainati usor masa de lucru(eu folosesc o planseta din silicon). Se pun bucatile in tava tapetata cu hartie de copt, se procedeaza la fel si cu restul aluatului, eu i-am dat mai multe forme turtei, pernite, discuri, am facut bile la care am adaugat cate o aluna de padure. Am copt turtele la cuptorul incins la 170 grade pentru 12-15 minute, depinde de marimea turtelor. Daca bucatile sunt mici sunt suficiente si 10 minute pentru copt. Am lasat turtele sa se raceasca complet apoi le-am glazurat si ornat cu bombonele colorate. Pentru glazura de ciocolata: am topit ciocolata impreuna cu laptele condensat pe baie de aburi. Pentru glazura alba: albusul de ou l-am frecat bine cu zaharul pudra pana ce acesta s-a topit. Se glazureaza turtele cu cele doua tipuri de glazuri, se orneaza cu bombonele si se lasa sa se usuce pana a doua zi. Se depoziteaza in cutie de metal.