Astazi Israel sarbatoreste proclamarea independentei in 14 mai 1948.

Israelul este situat la capatul estic al Marii Mediterane, delimitat de catre Liban la nord, Siria la nord-est, Iordania la est, si Egipt, la sud-vest.

Cu aceasta ocazie va propun o reteta traditionala de paine evreiasca.

Challah este un fel de paine special impletita si formata care se mananca de Sabat si de sarbatori. Traditional, se fac doua challot (plural de la challah) cu a caror binecuvantare se incepe masa de shabbat.

In mod uzual challah e o impletitura in trei, si fiecare parte are o semnificatie (Geneza, Exodul si Venirea lui Mesia). Challah e uns cu ou si presarat cu seminte de mac sau de susan, care simbolizeaza mana cazuta din cer cu care evreii sau hranit in pribegia lor prin desert.

Se dizolva drojdia in putin la apa calduta cu un pic de zahar..

Se amesteca bine si se lasa sa creasca aproximativ 5 minute.

Intr-un bol se toarna faina, sarea, zaharul si oul..

Se amesteca bine. Se adauga drojdia, uleiul treptat si apoi apa calduta.

Framantati bine pana cand aluatul devine elastic si neted (la robot timp de aproximativ 8 minute).

Se acopera si se lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald minimum 6 ore (ideal o noapte).

Dupa ce a crescut, se framanta din nou si se degazeaza aluatul.

Se imparte in 7 bucati egale.6 bucati le modelam in suluri lungi pe care le unim la un capat.

Incepeti sa tresati- aveti la dispozitie un desen foarte util gasit pe blogul irinei.

Formati painea si o puneti pe o tava acoperita cu hartie de copt. Cu aluatul ramas modelati un sul lung si subtire pentru a inconjura painea la baza.

Lasati sa creasca cel putin 30 de minute.

Ungeti cu galbenusul de ou si presarati deasupra seminte de susan si mac. Dati la cuptorul incalzit la 180 C timp de 30-35 de minute.

Lasati sa se raceasca pe un grill.

Pofta Buna ! http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/05/colac-impletit-in-6-challah.html