Detalii Prajitura cu mere si nuca
O prajitura foarte draga mie, si cum sunt mere suficiente am pus de o tava . S-a evaporate rapid . Aluatul este unul sfarmicios si merge de minune cu umplutura de nuca, mac sau de ce nu branza de vaci.
Faina o amestecam intr-un bol cu praful de copt. Zaharul il dizolvam in lapte si turnam peste faina. Punem untura, oul batut usor cu furculita, scortisoara si coaja de lamaie . Framantam cu mainile (sau se poate folosi un robot) pana cand obtinem un aluat compact, nelipicios pe care sa il putem intinde. In functie de umiditatea fainii poate mai trebuie adaugata 1-2 linguri .
Acoperim cu o folie si dam la frigider pentru jumate de ora.
Merele le curatam de coaja si le dam pe razatoarea mare. Daca sunt foarte zemoase atunci trebuie stoarse . Pe foc,intr-o cratita punem merele impreuna cu zaharul si scortisoara si le calim . Lasam sa se raceasca .
Cand este rece punem grisul si amestecam bine .
Nuca o taiem grosier si o prajim intr-o tigaie. O adaugam in mere .
Ca sa coacem prajitura avem nevoie de o tava de 30x25 cm . Nu trebuie unsa si nici de hartie de copt nu este nevoie. Trebuie sa fie curata si uscata foarte bine .
Intindem jumate din aluat ca sa acoperim fundul tavii. Cu o furculita intepam din loc in loc aluatul . Peste asezam merele calite si racite si nivelam . Asezam deasupra jumatea ramasa de aluat,intepam usor aluatul din loc in loc si dam la cuptorul incins pana se rumeneste usor .
Lasam la racit, pudram cu zahar si servim .
Se poate adauga mai mult gris daca merele sunt foarte zemoase Pe blat se poate presara o lingura de gris pentru a absorbi excesul de zeama