Dupa reteta clasica cu crema frangipane (un amestec de crema de vanilie si de crema de migdale), va propun o placinta cu umplutura pralinata de data aceasta.

Placinta numita la galette des rois este o placinta foarte populara in Franta, cu ocazia Epifaniei - 6 ianuarie. Este pregatita si servita toata luna ianuarie. O public cu un pic de intarziere :) http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/01/placinta-pralinata-galette-de-rois.htmlPraline: Produs de cofetarie casant, facut din migdale, alune si zahar caramelizat. Se poate cumpara sau face de casa : punem zaharul la caramelizat intr-o oala mica, cu fund dublu. Cand obtinem un caramel frumos oprim focul si adaugam migdalele si alunele. Le acoperim bine cu caramel apoi le rastrunam pe o planseta. Le lasam la racit. Cand s-au racit le mixam pentru o obtine o pudra (sau continuam pana obtinem o pasta - ca pentru Prajitura Paris-Brest). Pregatiti placinta :Frecati untul cu zaharul, adaugati treptat ouale. Incorporati treptat pudra de migdale si cea de praline. Asezam discul de aluat intr-o tava, pe o hartie de copt. Puneti crema in centru. Punem figurina si bucatelele de ciocolata alba.

Inchideti in forma de demi-luna, apasati si sudati bine marginile. Bateti galbenusul de ou cu 1 lingura de apa rece.

Ungeti suprafata placintei cu un penson si puteti trasa linii cu dosul unui cutit. Faceti gauri cu o scobitoare.

Punem placinta 20 minute la rece, pana se incinge cuptorul, apoi coacem timp de 10 minute la 200 C, apoi reducem la 180 C si coacem inca 20 de minute.