Ciocolata de casa si salamul de biscuiti sunt dulciurile care ma duc cu gandul, cel mai ades, la copilarie.

Cred ca majoritatea, pe vremea aceea, servea aceste deserturi cel putin de sarbatori.

Rapid de preparat, cu ingrediente putine si la indemana oricui.

Cu timpul, retetele s-au imbunatatit, adaugandu-se ingrediente care, pe atunci, nu prea se gaseau: fructe confiate, seminte de toate felurile, sau diverse prafuri si arome.

Eu am ales de data aceasta sa prepar ciocolata de casa cu migdale, pentru ca baietii mei consuma aproape zilnic migdale.

Au citit ei ca au multe proprietati benefice organismului, dar dau si o senzatie de satietate.

Reteta este cea clasica, asa cum probabil o stie oricine, insa eu am pus ceva mai multa cacao.

Amestecam bine, intr-un vas, cacaua cu laptele praf sau le cernem impreuna. Punem zaharul cu apa pe foc si le fierbem pana obtinem un sirop bine legat, putin mai gros decat cel de la dulceata (cam 10 minute il fierbem, de cand il punem pe foc). Adaugam si un praf de sare, pentru accentuarea gustului. Ridicam vasul de pe foc si adaugam untul taiat in bucati mai mici. Amestecam intens pana la topirea untului si la omogenizarea compozitiei. Adaugam esenta de rom si turnam imediat siropul, peste amestecul de lapte praf si cacao. Amestecam rapid si omogenizam compozitia, apoi adaugam migdalele. Eu am ales sa pun ciocolata in forme de briose, pentru a-i da un aspect mai placut si pentru a o avea direct portionata. La baza formelor, am adaugat si cateva migdale taiate. Ungem formele cu ulei, daca dorim ca ciocolata sa fie lucioasa, sau le umezim cu apa rece, pentru a se desprinde ciocolata usor. Le umplem rapid cu compozitia de ciocolata si le dam la frigider pentru cateva ore bune, pentru a se intari. Daca nu mai avem rabdare sau avem musafiri si vrem ciocolata rapid inchegata, dam formele la congelator pentru 30 de minute (eu asa am facut). Este foarte buna si o recomand cu drag, tuturor iubitorilor de ciocolata! Dupa cum se vede si in poze, nu iese o ciocolata foarte tare ca si cea din comert, este usor cremoasa, dar bine legata. Sa va fie de folos!