Delicii de Paste! Este pentru prima oara, cand pregatesc acest cozonac unguresc. Am fost atrasa de poze cand am vazut ce umplutura bogata au. M-am inspirat de la Jamila. Recunosc ca mi-am placut mult cozonacul unguresc cu umplutura de nuca. Cel cu umplutura de mac nu mi-a placut deloc. Nu se potriveste cu gusturile mele. Recomand cu mare drag cozonacul cu umplutura de nuca, dar daca va place macul, puteti sa il faceti si pe cel cu umplutura de mac.

Punem faina intr-un bol incapator. Adaugam putin lapte cald peste drojdie. Amestecam cu o lingurita pana se dizolva. Taiem untul tinut la temperatura camerei, in bucatele potrivite si il adaugam peste faina. Cu mainile, incorporam usor untul in faina pana devine nisipos. Adaugam drojdia dizolvata in lapte, galbenusurile, zaharul, putina sare (o presaram cat mai departe de drojdie), coaja de lamaie si esenta de vanilie. Amestecam usor cu mana si adaugam si laptele putin cate putin. Dupa ce am terminat de incorporat tot laptele, il framantam putin in bol, apoi il scoatem pe masa de lucru pe care am presarat-o cu faina. Framantam 3 minute aluatul. Il acoperim cu folie de prospetime si il lasam la rece pentru 30 de minute.

Umplutura de mac:Punem laptele intr-o craticioara, cu zaharul si stafidele. Amestecam usor si lasam pe foc pana zaharul s-a dizolvat. Luam amestecul de pe foc si il adaugam peste mac. Amestecam pana obtinem o pasta groasa. Daca este nevoie mai adaugam lapte.

Umplutura de nuca:Punem laptele intr-o craticioara cu zaharul si stafidele. Amestecam usor si lasam pe foc pana zaharul s-a dizolvat. Luam amestecul de pe foc si il adaugam peste nuca. Amestecam pana obtinem o pasta groasa. Daca este nevoie mai adaugam lapte.

Scoatem aluatul din frigider si il taiem pe jumatate. Una din cele doua jumatati o punem inapoi in frigider. Cealalta jumatate trebuie intinsa cu grija, intr-o foaie destul de subtire. Incercam sa nu mai presaram faina pe masa de lucru. Dupa ce am intins aluatul, punem peste el umplutura de mac si o nivelam bine pe toata suprafata aluatului. La final, luam marginile si le punem peste umplutura. Asa facem si cu cealalta margine. Incepem sa rulam cu grija, iar cand ajungem la final, ungem marginea cu albus de ou ca sa se lipeasca. Il rulam putin ca sa ii dam o forma egala. Asa procedam si cu jumatatea a doua de aluat. Dupa ce am intins aluatul, punem peste el umplutura de nuca si o nivelam bine pe toata suprafata aluatului. La final, luam marginile si le punem peste umplutura. Asa facem si cu cealalta margine. Incepem sa rulam cu grija, iar cand ajungem la final, ungem marginea cu albus de ou ca sa se lipeasca. Il rulam putin ca sa ii dam o forma egala. Tapetam o tava mare cu hartie de copt (eu am folosit tava de la aragaz). Asezam cei doi cozonaci unguresti in tava. Ii ungem cu galbenus de ou, iar apoi cu albus. Facem cateva intepaturi ca sa permitem aerului sa iasa. Introducem tava in cuptorul preincalzit si ii lasam la 180 grade C, pentru aproximativ 40 de minute. Inainte sa ii feliem, trebuie sa ii lasam sa se raceasca la temperatura camerei.