Mai intai as vrea sa precizez ca pasca fara aluat (care are o mare cautare in ultimul timp) nu este pasca, ci budinca. Pasca este o prajitura traditionala de Pasti, iar aluatul, facut cu truda din faina de grau si din alte ingrediente are semnificatia si importanta sa religioasa. Cunoasteti semnificatia graului in simbolistica religioasa...

De regula, atunci cand fac pasca, fac si cozonaci. Dintr-o portie de aluat, vor iesi doi cozonaci si o pasca intr-o tava cu un diametru de 24 cm. Daca vreti sa faceti aluat pentru o singura pasca, atunci ingredientele se vor imparti la 5 sau 6, in functie de cat de bine a crescut aluatul la dospit. Delicii de PasteSmantana se pune la scurs, intr-un saculet din panza, la loc rece, pana a doua zi.

Se face un aluat (de cozonac) potrivit de moale din: faina, oua, drojdie, ulei (unt/untura), lapte, vanilie, esenta de rom si se lasa la dospit. Cand este gata, se intinde o foaie subtire in tava pentru pasca, se pun stafide pe fundul tavii si imediat se toarna compozitia. Marginile aluatului sunt decupate scurt si se rasfrang. Cine vrea, poate sa impleteasca un colac din aluat ca sa decoreze pasca, de jur imprejur.

Compozitia: Se amesteca smantana scursa de zer cu zaharul tos fin, galbenusurile, albusurile batute spuma, vanilia, faina si praful de sare. E bine sa nu se amestece prea mult, pentru ca smantana se poate taia, asa cum se intampla si atunci cand insistam prea mult pentru a face frisca.

Se da la cuptor, la foc potrivit, aproximativ 40-45 de minute (se verifica daca s-a copt!). Pasca poate fi decorata cu stafide, puse in forma de cruce, de la inceput, sau dupa ce a crescut aluatul in cuptor. Pasca se unge cu un galbenus batut, dupa ce a crescut aluatul, pentru a-i da un aspect rumen, frumos si lucios. Cand este gata, pasca va avea colacul rumenit, iar compozitia va fi moale inca, dar pe masura ce se racoreste, compozitia se va intari. (Deci fiti atente sa deplasati cu grija, pasca scoasa din cuptor, cand are compozitia moale inca!)Smantana se poate taia, asa cum se intampla si atunci cand insistam mai mult pentru a face frisca, asa ca nu se va amesteca prea mult. Atentie sa deplasati cu grija pasca scoasa din cuptor, pentru ca are compozitia moale inca si se poate strica aspectul ei.