Detalii Desert tarta cu grilaj si crema de vanilie
Imi plac tartele cu grilaj, pentru ca sunt mai dichisite si de aceea am facut-o pe aceasta, cu crema cea mai aromata, preparata pe jumatate pe ochiul de la aragaz si pe jumatate in cuptor, ca sa am pe ce sprijini grilajul.
Pentru ca am vazut adeseori tarte care aveau un aspect zgrunturos, uscat, cu marginile neregulate, parca erau zdrentuite, am tinut sa dichisesc astfel tarta mea, sa-i dau si un luciu placut gratie oului cu care am uns-o, din dorinta de a arata ca ceva bun, poate fi si aspectuos.
Din ingredientele de mai jos se poate face o tarta cu diametrul de 22 cm, dar eu am preferat sa fac doua tarte mai mici, cu diametrul de 14 cm, pe care le-am notat aici ca fiind 2 portii. Reteta pentru concursul: Tarte si placinte rumenite si iscusite.
Se face mai intai aluatul pentru blat. Se mixeaza zaharul cu untul moale, sarea, vanilia si oul pana ce se dizolva, dupa care se adauga putin cate putin faina si se incorporeaza bine, ca sa devina un aluat elastic. Se pune aluatul intr-o folie alimentara, se aplatizeaza si se da la frigider pentru cel putin o ora.
Intre timp se face crema de vanilie. Se pun la foc intr-o cratita, 300 ml de lapte dulce, in care s-au adaugat semintele de la 1/2 baton de vanilie si se lasa sa fiarba putin pentru a iesi aroma din ele.
Separat se mixeaza bine galbenusurile, cu amidonul, zaharul si restul de lapte. Cand zaharul s-a dizolvat, se toarna in cratita cu semintele de vanilie si se amesteca intruna, la foc mic, pana ce incepe sa se ingroase. Se ia cratita de pe foc, se lasa sa se racoreasca putin, se adauga untul si se uniformizeaza bine compozitia.
Se scoate aluatul pentru blat din frigider, se lasa o parte din el pentru grilaj, iar din restul de aluat se intinde cu sucitorul pe planseta o foaie rotunda care se pune in tava pregatita din timp. (Daca faceti doua tarte mai mici, aveti grija cum impartiti aluatul!)Se inteapa cu furculita aluatul de pe fundul tavii si se toarna crema de vanilie, niveland-o frumos la suprafata. Din aluatul lasat pentru grilaj se intinde o foaie si se taie, cu ruleta de patiserie, fasii inguste de maxim 1,5 cm latime. Se aranjeaza aceste fasii pe tarta pe toata suprafata, ascunzandu-se capetele sub aluatul de la margine, caruia i se va da, de asemenea, un aspect frumos. Se bate un ou si se unge tarta, care se da apoi la cuptorul incalzit in prealabil.
Cand tarta s-a rumenit, se scoate din cuptor, se lasa sa se racoreasca, dupa care poate fi ornata cu fragi din dulceata, sau cu alte fructe.
La servire, se adauga in farfurioara, peste feliuta de tarta, 1-2 lingurite de dulceata parfumata.
Pentru blat mixati mai intai untul cu zaharul, sarea, vanilia si oul si abia dupa ce s-a topit zaharul incorporati treptat faina. Altminteri, riscati ca zaharul sa nu se dizolve complet. Aranjati frumos marginile tartei, ca sa aiba un aspect frumos, mai ales ca este decorata si cu un grilaj. Nu inchegati crema decat pe jumatate, inainte de a o turna in tava, altminteri, ea va fi prea tare, dupa ce va sta si in cuptor. Nu taiati tarta decat dupa ce s-a racit si ati decorat-o.
Etichete:
desert tarta cu grilaj si crema de vanilie,
tarta,
crema de vanilie,
faina,
unt,
oua,
zahar,
lapte,
reteta tarta,
aluat tarta,
iscusite