Tort Saint Honor (sfantul-patron al bucatarilor si patiserilor) cu aluat oparit, decorat cu crema de vanilie si crema ganache, apoi cu mici choux-uri umplute cu crema de vanilie si de ciocolata si ornate cu aureole de sfant din zahar caramelizat, specifice acestui desert.

Reteta cu dragosteEclerurile:Se pun la fiert apa, uleiul si un praf de sare. Cand incepe sa fiarba, se adauga faina, amestecand bine. Se da de pe foc si se lasa la racit. Se incorporeaza ouale, omogenizand.

Intr-o tava rotunda pregatita cu foaie de copt se toarna o parte din aluatul oparit, dand forma rotunda. Se da la cuptorul preincalzit 10 minute, la foc mediu, se scoate tava din cuptor, se inteapa aluatul din loc in loc, ca sa iasa aerul si sa nu ramana crud inauntru si se da tava inapoi la cuptor pentru inca 15 minute la foc mic.

Restul aluatului se pune cu posul intr-o tava cu foaie de copt, formand choux-urile care se coc in acelasi mod ca foaia rotunda de mai sus. Cremele de vanilie si ciocolata:Intr-o craticioara, se amesteca bine cu un tel galbenusurile cu zaharul, semintele de la o pastaie de vanilie si faina, turnand laptele cald in fir subtire si apoi se pune pe foc mic. Se fierbe pana se ingroasa, se da de pe foc, se adauga untul si se omogenizeaza.

O treime din crema se toarna intr-un castronel si se amesteca repede cu ciocolata neagra.

Se lasa cremele la racit. Dupa aceea, se bat cu mixerul fiecare crema cu cate o lingura de frisca lichida pentru o consistenta mai fina. Crema ganache:Se incalzeste frisca lichida atat cat sa friga la deget, apoi se toarna peste ciocolata alba rupta bucatele. Se amesteca bine, se da la frigider sa se raceasca, apoi se bate cu mixerul pana devine consistenta si cremoasa. Decoratiunile:Se caramelizeaza zaharul intr-o craticioara cu fundul gros, agitand craticioara din cand in cand. Nu se amesteca in el. Cand s-a topit zaharul, se da craticioara de pe foc si se scufunda choux-urile in zaharul topit si se pun cu partea unsa in jos, pe o hartie de copt. Cand se vor raci, crusta de zahar turtita va arata asemenea aurei.

Trebuie lucrat repede, pentru ca se intareste repede zaharul.

Din zaharul ramas in craticioara se toarna in fir subtire pe o tava teflonata pentru briose pentru a forma cosulete din zahar.

Dupa 10 minute, se pot desprinde choux-urile de pe hartie si se umple cu crema de vanilie, iar altele cu ciocolata. Pentru asamblare: peste foaia rotunda din aluat oparit se intinde un strat de crema de vanilie, se asaza de jur imprejur choux-urile umplute cu crema, se orneaza cu crema ganache, formand acele spice, apoi se aranjeaza cosuletele si decoratiunile din zahar. Timp: aprox 2h 30minPortii: 10 Pofta Buna! Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2018/02/tort-saint-honore.html