Este Postul Mare al Pastelui si credinciosii duc la biserici colive de grau, pentru pomenirea celor adormiti intru Domnul, din neamurile lor. Mai intai sa precizam faptul ca exista perioade din an cand nu se fac colive de grau si atunci se duc la biserica platouri cu fructe, cozonac, sau chec (pe care ei le numesc tot colive de fructe, de cozonac...) probabil pentru ca acestea sunt ridicate de preot de pe masa, in timpul oficierii slujbei. De aceea am specificat faptul ca este vorba de o coliva de grau.

Majoritatea gospodinelor fac colive din grau decorticat (arpacas) pentru ca acesta fierbe mai usor si mai bine. Si eu am facut la fel...

Pentru multi, daca nu este chiar o necunoscuta, coliva de grau pare ceva foarte greu de preparat, dar nu este asa. Iata de ce am scris aceasta reteta, spre inspiratia celor care s-ar incumeta sa o prepare.

Referitor la originea colivei, prima data, ea a fost hrana pentru credinciosi. In Imperiul Roman, pentru ca Imparatul Iulian Apostatul (361-363) a dat ordin sa se stropeasca toate proviziile din piete cu sangele jertfit idolilor, in semn de dispret fata de credinciosi, acestia au fost sfatuiti de catre Arhiepiscopul Eudoxie al Constantinopolului (instiintat in vis de catre Sfantul Teodor) sa nu cumpere aceste produse si sa manance grau fiert cu miere. De atunci, prima zi de sambata a Postului Mare a fost inchinata Sfantului Teodor, iar coliva a devenit un simbol al credintei in nemurire si inviere si s-a preparat si oferit intru pomenirea mortilor. Coliva de grau este de rigoare la inmormantari si parastase, iar in Postul Mare al Pastelui se face si se prezinta la biserica, macar o data.

In ceea ce priveste decorarea colivei, fiecare este liber sa o faca dupa cum doreste. Daca se face in post, ea trebuie sa contina numai ingrediente specifice acestuia (spre exemplu, jeleurile nu sunt de post, pentru ca au albus de ou, iar faina de biscuiti are atat lapte, cat si oua).

Se poate decora cu: faina de biscuiti, pesmet, cacao, zahar pudra, nuca de cocos, bomboane, fructe, nuci... Cand nu este post, decorul mai poate fi constituit din ciocolata si jeleuri.

Din ingredientele de mai jos am facut o coliva rotunda, intr-un platou cu un diametru de 24 cm. Colivele pot avea orice forma (rotunda, ovala, dreptunghiulara, sau patrata).

Am exclus din timpul de pregatire, perioada in care graul decorticat (arpacasul) a stat la inmuiat.

Cum, de obicei, coliva trebuie prezentata la biserica sambata dimineata, prepararea ei incepe joi seara, cind se alege graul decorticat (arpacasul) se spala in mai multe ape (traditia spune ca este necesara spalarea lui in 9 ape) dupa care se lasa peste noapte la inmuiat, cu apa suficienta, care sa-l acopere, pana a doua zi.

Intre timp se pregatesc nucile. Se aleg, se rumenesc in cuptor (cu grija, ca sa nu se arda si sa devina amare) dupa care se taie marunt.

A doua zi, se arunca apa in care s-a inmuiat graul si se adauga alta apa rece, cat sa-l acopere si depaseasca cu aproximativ 2-2,5 cm. Se pune graul decorticat cu apa si sarea (intr-un vas incapator, emailat) la fiert, pe un foc iute, pana ce incepe sa fiarba. Cand graul incepe sa fiarba, se spumuieste si se da vasul la cuptor, la foc mediu, ca o siguranta ca nu se va prinde usor de fundul vasului.

Cand graul incepe sa se umfle (sa infloreasca) si apa din vas mai scade, se adauga zaharul si se lasa in continuare la cuptor, amestecand din cand in cand, pana ce se leaga compozitia.

Cand graul este legat, se scoate vasul din cuptor si se lasa la racit. Se amesteca din cand in cand, ca sa nu se formeze crusta deasupra.

Cand graul s-a racit complet se adauga mirodeniile: nuca maruntita, stafidele, coaja razuita de lamaie (portocala), esentele de rom si vanilie. Se amesteca bine pentru omogenizare, dupa care se pune pe un platou si se da forma dorita. Se netezeste bine cu un cutit cu lama lata si apoi se decoreaza, dupa cum doreste fiecare.

Eu nu las decorarea colivei pentru ziua de sambata, pentru ca aceasta poate lua mult timp, graul se poate intari mult, iar la biserica se merge de la prima ora. In afara de aceasta, coliva are un gust mai bun daca mirodeniile sunt lasate cateva ore in compozitie.

Eu nu folosesc nici pesmet, nici faina de biscuiti la decor, pentru ca mi se pare ca acestea diminueaza gustul bun al colivei si ii dau o tenta lesioasa. De asemenea, evit la decorare, zaharul pudra, care se umezeste, daca nu s-a scazut suficient graul. Desi am sablon pentru cruce si inscriptii de rigoare, eu folosesc doar bombonele, fructe, jeleuri si ciocolata pentru decor (in functie de perioada din an cand fac coliva). Nu folosesc cacao pentru ca mi se pare amara, mai ales ca se presara pudra de cacao, in stare cruda.

Coliva se pune intr-un platou cu capac si se da la frigider pana ce se duce la biserica.

Daca veti pune graul la inmuiat, cu cateva ore inainte de preparare, coliva va fi gata mult mai repede. Lasati vasul cu graul la fiert pe aragaz pana ce incepe sa fiarba, apoi trasferati-l in cuptor, unde riscul de a se prinde de fundul vasului este mai mic. Daca apa a scazut prea tare si graul nu este inca fiert, mai adaugati putina apa calduta. Fierbeti graul atat cat trebuie pentru a se leaga bine si a nu mai ramane apos. Nu adaugati prea multa apa la fiert, pentru ca atunci va trebui sa fierbeti foarte mult graul, ca sa scada suficient si se va terciui. Boabele de grau in coliva trebuie sa ramana intregi, dar fierte si sa se lege de celelalte. Amestecati din cand in cand graul pus la fiert in cuptor, ca sa nu se prinda de peretii vasului. Alegeti cu grija nuca, sa nu fie vreun miez ranced, pentru ca va strica gustul intregii colive. Nuca poate fi pusa si cruda, nerumenita, dar rumenirea este in acelasi timp un mijloc de igienizare (pe miezul de nuca pot ajunge microbi de pe coji). In coliva, nuca poate fi pusa si macinata, dar este mai buna, taiata marunt. Amestecati graul fiert, dupa ce l-ati scos din cuptor, ca sa nu prinda crusta deasupra. Daca graul prinde crusta deasupra, va trebui sa o aruncati. Nu se mai poate face nimic cu ea. Nu adaugati mirodeniile in coliva, decat dupa ce graul fiert s-a racit complet. Coliva se pastreaza numai la frigider, pentru ca se acreste usor la caldura.