Am facut astazi o salata foarte buna, cu legume puse din toamna la conservat, in congelator. In afara de salata de vinete cu maioneza, care-mi place mai mult, cred ca aceasta este cea mai buna dintre salatele care contin vinete.

Daca legumele nu sunt gata coapte si curatate, timpul de preparare se mareste, fata de cel indicat aici in reteta.

Legumele se scot de cu seara din congelator si se lasa sa se dezghete peste noapte, in strecuratori, pentru ca zeama produsa prin dezghetare sa se scurga.

Vanata se toaca marunt (de preferat cu un tocator din lemn, sau din plastic, nu din metal) si se pune in bolul in care se va face salata.

Ardeii capia, daca s-au scurs bine de zeama, se taie fin si se pun peste vinete, in bol.

Se curata, se spala si se taie marunt atat ceapa rosie, cat si cateii de usturoi, dupa care se adauga la legumele tocate marunt.

Se adauga si condimentele: sarea, piperul si mustarul, dupa care se incorporeaza, putin cate putin uleiul, amestecand bine, pentru omogenizare.

Se poate servi imediat, cu paine prajita si eventual cu rosii.

Scoateti din timp din congelator, legumele gata preparate. Lasati legumele sa se scurga de zeama, inainte de a le toca. Folositi un tocator din lemn, sau din plastic, nu din metal. Folositi mustar clasic (nu dulce, nici iute). Dozati condimentele dupa gustul dumneavoastra.