Un tort romantic, cu tema pariziana (pentru ca imi place Parisul si mi-as dori sa-l vizitez intr-o buna zi). L-am pregatit din doua foi de piscot, un blat de nuca, crema de ness. Orasul noaptea este din frisca albastra, semiluna este din crema de ness, cladirile-din rulouri de napolitana, iar stelele sunt de zahar.

Pentru blat: se bat spuma albusurile impreuna cu un praf de sare, zeama de lamaie si zaharul, se adauga treptat galbenusurile.

Compozitia obtinuta se separa in doua vase: intr-unul se adauga o lingurita praf de copt, 3 linguri nuca rumenita si macinata si 3 linguri faina. Se toarna intr-o tava rotunda cu foaie de copt si se da la cuptorul preincalzit, la foc mediu, aprox 30 de minute sau pana trece testul scobitorii. Se lasa la racit.

In compozitia ramasa se adauga uleiul, o lingurita praf de copt si 4 linguri faina si se amesteca. Din aluatul pufos obtinut, se coc pe rand doua foi, intr-o forma rotunda cu foaie de copt, la foc mediu. Fiecare foaie se coace aprox 8 minute (sa devina usor aurie, nu rumena). Se prepara un sirop din apa cu zahar, se lasa sa fiarba cam 5 minute, se da de pe foc si se lasa la racit. Nu se adauga alte esente pentru a nu eclipsa aroma de cafea a tortului. Pentru crema: se pune la incalzit laptele, cand este aproape sa fiarba se da de pe foc. Se amesteca bine galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat Bourbon, amidonul si nesul si se pune peste acest amestec mai intai un pic de lapte (ca sa nu coacem ouale), se amesteca bine, dupa aceea se pune restul de lapte si se fierbe la foc mic pana se ingroasa. Cand s-a ingrosat se da deoparte si se adauga untul, amestecand. Cand s-a racit se adauga frisca lichida si se bate cu mixerul pana devine cremoasa. Pentru decor: se bate frisca lichida cu mixerul, doar cat sa devina usoara si moale. Se separa in trei castronele si in fiecare se adauga putin colorant albastru, crescand concentratia gradual, astfel incat sa obtinem 3 nuante de albastru. Pe masura ce se amesteca frisca si colorantul, frisca se mai intareste, de aceea se bate mai moale la inceput. ineti cont sa nu depasiti 2 lingurite de colorant per 100 g produs, asa cum este indicat pe ambalaj! Eu am folosit in total aprox 1 lingurita per 300 g frisca. Se insiropeaza usor blaturile, apoi se asambleaza tortul astfel: foaie de piscot, crema de ness, blat de nuca, crema de ness avand grija sa pastram deoparte cam 3 linguri de crema pentru semiluna incheind cu foaia a doua de piscot.

Se imbraca tortul in frisca colorata anterior in trei nuante de albastru: jos mai deschis sus tot mai inchis. Se orneaza o semiluna din crema de ness pastrata deoparte si amestecata cu 2 linguri de frisca lichida. Pentru cladiri am folosit rulouri din napolitana cu cacao si cu alune de la Dr.

Gerard.

Pentru stele am folosit putina frisca amestecata cu cate o picatura de colorant alimentar rosu si albastru, flori din zahar si flori de napolitana Dr. Oetker. Timp total de coacere: aprox 46minTimp de pregatire: aprox 2hPortii: 12 Pofta Buna! Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/03/tort-noapte-la-paris.html