Aceasta reteta are origine banateana. Cu lapte am mai facut jumari, dar cu mere nu. De cum am aflat reteta am si dorit sa o pun in aplicare. Grasime de porc mangalita avem. Mere avem. Lapte gasim. Pofta -cat duce trenul :DSlanina proaspata de porc se spala si se taie in bucati de marimea unei cutii de chibrituri. Puteti sa feliati slanina in bucati mai mari cum sunteti obisnuiti. Mie imi plac jumarile mai mici. Merele se spala se taie in felii mai mari [in opt]. Se curata de casulia cu seminte din interior. Intr-o cratita incapatoare se pune apa cu slanina. Pana bucatile de slanina incep sa elibereze grasime topita, supravegheati procesul, amestecand din cand in cand. Cand jumarile incep sa se rumeneasca, adaugati merele. Lasati merele cateva minute pana acestea incep sa se inmoaie. Scoateti merele din cratita. Prajite excesiv acestea se pot sfarma si sa va strice untura obtinuta. Adaugati laptele. Atentie !!! Adaugati laptele cu grija, untura va sfarai si aveti grija sa nu va stropeasca. Dupa 1-2 minute cand se evapora laptele, mai lasati cateva minute sa se rumeneasca jumarile si le scoateti afara cu ajutorul unei palete cu gauri. Puneti jumarile la scurs. Sarati usor cand acestea s-au racit. Serviti jumarile insotite de ceapa rosie, verde, ardei iuti sau ce legume proaspete sau murate doriti. Insotiti toate acestea de o paine buna. Noi am avut paine cu cartofi din faina de grau nou. Sa aveti pofta buna !!!!!Atentie !!! Adaugati laptele cu grija, untura va sfarai si aveti grija sa nu va stropeasca. Mancarea este mai gustoasa servita in farfuria favorita !!!! Merele si laptele,,taie gustul de grasime. Jumarile vor fi mai gustoase si mai usor digerabile.