Tocana de legume este o foarte gustoasa mancare de post, dar si de toate zilele. Cu toate acestea, adeseori ceea ce se vede in farfurie, sau in oala nemultumeste, pentru ca nu se tine cont de cateva reguli simple si elementare pentru reusita acestui preparat. Si anume: ingredientele trebuie adaugate in oala in functie de punctul lor de fierbere, nu toate odata, legumele nu se taie marunt si preparatul nu se fierbe indelung, mai mult decat trebuie. In cazul in care aceste tips-uri simple sunt ignorate, rezultatul muncii in bucatarie va fi un terci, poate nu neaparat fara gust, dar sigur neplacut la vedere.

Mai intai se curata radacinoasele (morcovii, patrunjelul si telina) se spala si se taie sub forma de rondele, sau de triunghiuri, dar de dimensiuni mai mari. (Toate legumele se vor taia mai mari decat pentru alte mancaruri).

Se soteaza radacinoasele timp de 3-4 minute, si se intorc pe toate fetele, in oala, ca sa se patrunda bine.

Se curata cepele, se spala, se taie si se calesc in ulei, cu radacinoasele, timp de 2-3 minute.

Se spala ardeii, se curata de cotoare si de seminte, dupa care se taie rondele, sau julienne si se soteaza cu celelalte legume.

Cand toate aceste ingrediente s-au inmuiat, se adauga doua pahare de apa si se tine oala la foc mediu, ca sa fiarba legumele.

Se adauga mazarea pregatita din timp (aleasa si clatita bine) pentru inca doua-trei clocote.

Se curata cartofii, se spala, se taie cuburi mai mari, sau felii si se adauga in oala. Daca mai este necesar, se mai adauga putina apa, cat sa acopere legumele.

Se spala bine dovlecelul, se taie semirondele (sau sferturi de rondele), cu tot cu coaja si se adauga in oala, la fiert. Se curata cateii de usturoi, se spala si se adauga intregi la fiert. La sfarsit, ei pot fi indepartati, daca nu va plac, dar la fel de bine pot ramane in tocana pentru ca au un gust bun si dulce.

Se spala rosiile, se taie in 8-10 bucati fiecare si se adauga la tocana.

Dupa inca un clocot-doua, se verifica daca toate legumele sunt fierte si se condimenteaza cu: sare, piper si cimbru, dupa gust. Se mai lasa tocana la fiert inca 1-2 minute si apoi se ia oala de pe foc.

Dupa aproximativ 7-8 minute, se adauga patrunjelul (ales, spalat si tocat din timp) iar tocana de legume poate fi servita.

Pentru a face o tocana buna si aspectuoasa, legumele care fierb mai greu (radacinoasele) se vor pune in oala la inceput si se vor sota, mai intai, iar cele care fierb repede (cartofii, dovlecelul si rosiile, chiar in aceasta ordine) se vor adauga spre sfarsitul prepararii. Pentru tocana, legumele nu se vor marunti, pentru ca acesta este un prim pas spre terciuire si esecul preparatului. Taiati legumele la dimensiuni mai mari decat de obicei. Nu adaugati prea multa apa, pentru ca legumele fierb repede si daca veti tine oala mai mult pe foc ca sa scada lichidul, preparatul se va terciui. Nu uitati ca si legumele contin multa apa! Daca totusi ramane prea mult lichid in tocana, lasati-l asa, nu fierbeti pana scade, pentru ca sigur se vor strivi multe ingrediente, iar preparatul nu va arata bine. Daca nu aveti mazare proaspata nefiarta (din congelator, eventual) si folositi din aceea conservata la cutii, clatiti-o bine, strecurati-o de apa si apoi adaugati-o spre sfarsit in oala, odata cu dovleceii si rosiile. Nu amestecati des si energic in oala, ca sa nu striviti legumele. Nu fierbeti legumele mai mult decat este cazul, ca sa nu se sfarame. In momentul in care ati constatat ca toate sunt patrunse si fierte, condimentati si dupa 1-2 minute luati oala de pe foc. Adaugati patrunjelul tocat in tocana chiar inainte de servire, dupa ce s-a odihnit timp de 7-8 minute.