Fac ciocolata de casa, foarte buna si apreciata, inca de cand eram eleva in liceu, dar anul acesta, pentru Craciun, m-am decis sa adaug alune de padure si sa o aromatizez cu ulei din alune de padure. Rezultatul acestui nou experiment culinar este de-a dreptul senzational! Singura dificultate a fost pregatirea alunelor, cumparate in coaja , dar oricum, nici acesta nu a fost un obstacol greu de depasit, iar acum avem parte de o mare placere gustativa si de un rasfat rar. Stiu ca se gaseste ciocolata, de toate felurile si in comert, dar nici una din ele nu este la fel de buna ca cea de casa si din ingrediente absolut naturale...

Am socotit o portie de ciocolata, pe care o taiati cum vreti, pentru oricate persoane doriti...

Daca alunele sunt in coaja, va trebui sa va ocupati mai intai de ele. Se sparg alunele, se indeparteaza cojile, dupa care se oparesc timp de 10 minute, pentru a le decoji mai usor. Alunele se pot folosi si astfel, crude, dar sunt mult mai bune, daca sunt rumenite putin in cuptor. Abia astfel ele dobandesc gustul pe care-l cunoastem, si care le fac atat de bune...!Se amesteca laptele praf cu cacaua, chiar cu o zi inainte, pentru ca aceasta operatiune dureaza mult timp, deoarece trebuie sa aveti grija sa nu ramana cocoloase de lapte praf.

Dupa ce amestecul solid (lapte praf+cacao) este omogenizat perfect, se face siropul. Intr-o cratita folosita doar pentru dulciuri se toarna apa rece si se adauga zaharul tos. Se fierbe siropul la foc iute, pana ce se leaga foarte bine si se ingroasa vizibil, iar pe peretii vasului se simte zaharul care incepe sa se cristalizeze.

Cand siropul este bine legat, se ia cratita de pe foc si se topeste in ea untul, feliat, ca sa se amestece si uniformizeze mai repede.

Se adauga ingredientele solide bine amestecate (laptele praf si cacaua). Se amesteca intruna si se incorporeaza ingredientele solide, avand grija sa nu se formeze cocoloase.

Dupa ce s-au incorporat bine ingredientele solide si nu au ramas cocoloase (o ciocolata reusita trebuie sa fie deja destul de deasa si greu de amestecat in acest moment) se adauga esenta de rom si uleiul de alune de padure.

Se toarna ciocolata fierbinte in tava, sau in forme unse in prealabil cu unt si se decoreaza cu alune, dupa care se da la racoare, pana ce se intareste.

A doua zi, ciocolata se taie in formele dorite si se pune in recipiente inchise ermetic, care se tin la rece, in frigider, pana la epuizare.

Pentru a face o ciocolata buna, aveti grija ca laptele praf sa fie proaspat si in termen de valabilitate.

Reteta aceasta este valabila cu lapte praf Raraul , avand o grasime de 26%.

Untul folosit poate fi de 65%, nu neaparat mai gras. Important este sa fie proaspat.

Amestecati foarte bine ingredientele solide (lapte praf si cacao) ca sa nu ramana cocoloase. Aceasta operatiune cere mult timp si multa rabdare, dar merita, pentru ca in caz contrar, ciocolata va avea pe alocuri pete uscate albe, de la laptele praf, ceea ce este nesanatos si urat.

Siropul trebuie legat foarte bine, pana ce se ingroasa simtitor, iar pe peretii cratitei, zaharul va incepe sa se cristalizeze. Daca nu legati bine siropul, ciocolata va fi moale.

Nu legati totusi prea tare siropul, ca sa nu se cristalizeze zaharul. In acest caz, ciocolata ar fi si ea cristalizata, ceea ce nu este placut si nici de dorit.

Daca siropul este bine legat, veti constata in timp ce amestecati compozitia de ciocolata, spre sfarsit, ca este foarte deasa, greu de amestecat, semn ca se va intari repede (ceea ce este bine).

Daca ciocolata este foarte deasa si nu mai curge in formele unse cu unt, puneti-o cu lingura si apoi ii puteti face fata cu un cutit pe care ati luat felii subtiri de unt. Ciocolata fiind fierbinte inca, untul se va topi imediat si veti putea nivela ciocolata cu cutitul, asa cum va doriti. In plus, va dobandi si un luciu frumos. Aceasta operatiune trebuie insa facuta imediat, cat timp ciocolata este inca fierbinte.

Nu portionati ciocolata inainte de racirea ei totala.

Dupa ce se raceste, ciocolata va fi portionata si pusa la frigider, in recipiente inchise ermetic, ca sa nu atraga unele mirosuri de mancare.