Detalii Foccacia-floare
Ingrediente:
410 g faina,
155 g cartof dulce,
104 g mix masline (negre si naturale),
85 g carne afumata,
80 g rosii cherry,
25 g drojdie proaspata,
250 ml apa calduta,
2 lingurite sare,
3 linguri (45 ml) ulei de masline,
1 catel de usturoi,
1 lingurita oregano uscat,
1/2 lingurita rozmarin uscat,
Un varf de lingurita busuioc uscat macinat,
Un galbenus de ou (18 g)
Foccacia cu cartof dulce, crestata ca o floare, unsa cu ulei in care am lasat la infuzat putin usturoi, decorata cu masline, carne afumata si rosii cherry.
Se fierbe cartoful dulce, in coaja, apoi se lasa la racit.
Se dizolva drojdia in putina apa calduta, se adauga putina faina, se amesteca pana se obtine o pasta, care se lasa 10 minute, pe masa, la crescut. Apoi se adauga cartoful dulce pasat cu o furculita, restul de apa, 2 linguri din uleiul de masline (in uleiul ramas in recipient se pune acum usturoiul zdrobit, pentru a-l aroma si a-l folosi la uns), sare si aprox 300 g faina, amestecand si framantand pana se obtine un aluat pufos, dar suficient de consistent pentru a fi intins. (Din cantitatea de faina data la ingrediente, am folosit o lingura la maia, aprox 300 g la aluat, ramanand 90 pentru presarat pe masa). Se presara faina pe masa, se mai framanta aluatul, doar usor, cat sa-i dam forma, apoi se intinde intr-o foaie potrivita ca grosime. Se transfera in tava.
Se unge cu uleiul aromatizat cu ustoroi (dar fara a pune pe aluat si usturoiul) si se presara oregano, rozmarin si busuioc. Se cresteaza din loc in loc, astfel incat sa semene cu o floare uriasa, apoi se decoreaza cu masline si rosiile spalate si taiate felii. Carnea afumata se taie felii subtiri si se adauga pe blat, in crestaturile facute anterior, astfel ca atunci cand aluatul va creste in cuptor, carnea sa tina pe loc aluatul, acolo unde l-am crestat, ca sa pastreze forma de floare.
Se da tava la cuptorul preincalzit, la foc mediu, pentru aprox 20 de minute, se scoate tava, se unge cu galbenus si se mai da la cuptor cam 10 minute. Va prinde un luciu frumos. Timp de pregatire: 1h 30 minTimp de coacere: 30 minPortii: 4 portii mari sau 6 medii. Pofta Buna! Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/03/foccacia-floare-cu-cartof-dulce-masline.html