Pentru consumul imediat, sau pentru a prepara (sau orna) diferite dulciuri, fac din cand in cand migdale glasate, dupa o reteta pe care o am de mult timp. De aceasta data, le-am facut pentru ceva dulce de post. Si tare bune au iesit (si frumoase!) ca de obicei...!Se prepara foarte usor si repede si sunt tare bune!Intr-o craticioara se amesteca zaharul brun cu praful de sare si cu gemul de caise si se adauga uleiul de alune de padure. Se da craticioara la foc mic si se amesteca in ea, pana ce se topeste zaharul si se formeaza un sirop care fierbe.

Se toarna esenta de migdale, se omogenizeaza siropul si apoi se adauga si migdalele.

Se amesteca intruna, pana ce migdalele sunt cuprinse de sirop si incep sa se prajeasca usor (cam 2-3 minute).

Cand siropul este mai legat si incepe sa se inchida la culoare, devenind maroniu, se ia craticioara de pe foc, se rastoarna migdalele pe o hartie de copt si apoi se separa unele de altele, ca sa nu se lipeasca.

Se lasa migdalele sa se raceasca (cam 4-5 minute) si apoi se depun intr-un recipient care se inchide ermetic. Astfel, se pot pastra chiar si o luna, pentru a fi folosite ca atare, sau ca ingredient, sau element de decor la prajituri.

Folositi un ulei mai bun, de alune de padure, sau de seminte de struguri, eventual de floarea soarelui, dar nici intr-un caz de masline, care este amar.

Este recomandat sa folositi zahar brun, pentru gustul si calitatile lui.

Puteti folosi alt fel de gem, din care aveti, dar sa nu contina bucatele de pulpa de fructe.

Siropul se prepara, la foc mic, in 2-3 minute, se leaga cu esenta si migdalele (care se si prajesc usor, intre timp) in alte 2-3 minute, iar racirea migdalelor dureaza cel mult 5 minute.

Separati migdalele, unele de altele, ca sa nu se lipeasca.

Pastrati migdalele glasate intr-un recipient inchis ermetic.

Aceasta reteta este pentru retetele (si zilele) de post. Migdalele glasate mai pot fi preparate si cu ingrediente de frupt, pentru perioadele in care nu exista restrictii alimentare.