Aveam de mult in plan un chec marmorat, dar in timp ce m-am apucat sa-l pregatesc, s-a transformat intr-o prajitura marmorata cu ciocolata alba si neagra.

Asa se intampla cel mai des in bucatarie, pleci de la o idee si pe parcurs mai completezi cu altceva si uite asa se diversifica retetele.

M-am gandit ca daca tot fac blatul in doua culori, sa-l combin cu creme tot in doua culori si foarte bine s-au asortat.

Pentru blatul marmorat, mai intai pornim cuptorul la 180 de grade. Separam albusurile de galbenusuri, ca la orice blat de pandispan. Mixam albusurile spuma presarate cu putina sare, adaugam, treptat, zaharul si le mixam pana obtinem o bezea ferma. Adaugam galbenusurile si la final, 3/4 din cantitatea de faina. Impartim compozitia in doua parti egale. Intr-o parte adaugam cacaua, iar in cealalta restul de faina. Tapetam baza unei tavi de 24/37 cm cu hartie de copt, iar peretii laterali ii ungem cu ulei si presaram faina. Incepem si punem la mijlocul tavii 3-4 linguri de compozitie simpla, iar peste ea, 3-4 linguri de compozitie cu cacao. Peste cea cu cacao punem iar 3-4 linguri de compozitie simpla si tot asa pana terminam ambele compozitii. Scuturam tava asa incat sa se uniformizeze amestecul si dam tava la cuptor pentru 30-35 de minute, sau pana cand blatul trece testul scobitorii. Lasam blatul sa se tempereze in tava 15 minute, apoi putem inlatura peretii laterali. Pengtru cremele de ciocolata, in doua vase, punem cate 200 ml frisca lichida. Incalzim frisca pana aproape de punctul de fierbere si adaugam ciocolata alba, rupta in bucati intr-unul din vase si ciocolata neagra in celalalt. Amestecam intens in ambele vase pana se topesc ciocolatele si se omogenizeaza compozitiile. Adaugam esentele aferente si dam vasele ra rece. Dupa racire, mixam cremele pana devin aerate, apoi incorporam mascarponele. Insiropam blatul cu siropul racit, preparat prin firberea apei cu zaharul pana la topirea acestuia si adaugarea esentei dupa stingerea focului. Lasam blatul insiropat sa se odihneasca 6-8 minute, la rece, apoi il decoram cu cele doua creme de ciocolata, dupa propria imaginatie. Eu am creat, cu un posh cu dui pentru trandafiri, niste moturi alternand cremele sa fie in ton cu blatul marmorat. Dam prajitura la rece pentru cel putin 30 de minute inainte de portionare. O servim cu mare placere, alaturi de cei dragi.