Cand mai ai cateva lazi de mere in casa si vremea se incalzeste simtitor, trebuie neaparat sa faci cat mai multe dulciuri cu ele, inainte sa inceapa sa se strice. Dupa ce am facut un compot delicios si apreciat, am facut acesti trandafirasi in foietaj, dupa o reteta franceza. Simultan cu trandafirasii am mai facut un preparat cu mere si deja ma gandesc ce altceva sa fac, saptamana viitoare. Pentru ca merele nu s-au terminat...

Din ingredientele de mai jos am facut noua trandafirasi in foietaj.

Se aleg mere frumoase, fara defecte, se spala bine, se sterg cu un prosop curat si fiecare mar se taie in doua bucati. Se indeparteaza samburii si fiecare jumatate de mar se feliaza in lamele subtiri, cu tot cu coaja.

Se pun lamelele intr-un bol, se acopera cu apa rece, se toarna zeama de lamaie si se da vasul la cuptorul cu microunde, pentru 6 minute, ca sa se inmoaie si sa poata fi rulate.

Dupa aceasta, se strecoara de apa lamelele de mere si se lasa in strecuratoare, ca sa se scurga bine.

Cat timp merele sunt in cuptorul cu microunde, se pregateste gemul. Daca este mai gros, se subtiaza cu putina apa.

Se intinde aluatul pe planseta infainata si se taie benzi egale, de aproximativ 5 cm latime. Se unge o banda de aluat cu gem si se pun 5-6 lamele de mere, suprapuse partial, pe jumatatea superioara a aluatului. Se aduce jumatatea inferioara a benzii de aluat peste lamelele de mere suprapuse, se lipesc usor cu varful degetelor, dupa care se ruleaza. Se formeaza astfel un trandafiras, care se pune in forma pentru briose. Se procedeaza la fel, pana ce se fac toti trandafirasii.

Se presara scortisoara peste trandafirasi si se da tava la cuptorul preincalzit, la temperatura medie, timp de 30-40 de minute.

Cand sunt gata, se scoate tava din cuptor si dupa ce trandafirasii se mai racoresc putin, se scot pe un platou si se decoreaza cu zahar pudra.

Folositi mere frumoase, fara defecte, viu colorate. Spalati merele inainte de a le pregati pentru preparare. Taiati jumatatile de mere in lamele subtiri. Daca vor fi mai groase, vor si mai greu de rulat. Benzile de aluat pe care veti pune lamelele trebuie sa fie subtiri, altminteri este posibil sa nu se coaca bine la interior. Nu rulati foarte strans aluatul cu lamelele de mere, ca sa nu se rupa. Decorati trandafirasii cu zahar pudra.