Pentru ca este sezonul afinelor si pentru ca azi am implinit 7 ani frumosi de bucataras, un tort cu crema de ciocolata si afine cred ca este chiar potrivit pentru asa sarbatoare.

Pentru blatul de tort, separam albusurile de galbenusuri si presaram putina sare peste ele. Albusurile, le punem in bolul mixerului si le mixam pana se spumeaza, mai intai la treapta inferioara, apoi la o treapta superioara, chiar maxima. Sarea ajuta bezeaua sa devina ferma, mai rapid. Adaugam, treptat, zaharul si zeama de lamaie si mixam in continuare pana cand bezeaua devine ferma si nu se desface de pe peretii bolului, daca il intoarcem invers. Zeama de lamaie, de asemeni, ajuta bezeaua sa devina mai ferma. Adaugam pe rand galbenusurile, apoi apa, mixand in continuare, pana se omogenizeaza compozitia, apoi scoatem mixerul si ne folosin de o spatula de silicon sau lemn, pe mai departe. Incepem sa adaugam, treptat, faina, amestecand cu spatula de jos in sus, cu miscari circulare, pentru a nu se lasa bezeaua. Cand compozitia blatului de tort cu cacao este omogena, o rasturnam usor in forma de copt. O nivelam rotind forma usor pe masa de lucru si o dam la cuptorul preincalzit in prealabil. Coacem blatul de tort la 180 de grade, pentru 30-35 minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Pentru crema de ciocolata alba, incalzim smantana lichida, dar fara a o lasa sa atinga punctul de fierbere si adaugam ciocolata rupta in ea si zaharul vanilat. Amestecam bine cu o spatula, pana cand se topeste ciocolata si se omogenizeaza compozitia. O lasam sa se tempereze, apoi o dam la frigider sa se raceasca bine, dupa care o mixam pana devine cremoasa si incorporam mascarponele in ea. Adaugam si un praf de sare, pentru accentuarea gustului si o dam la frigider pana cand vom asambla tortul. Cand blatul este bine racit, il rasturnam pe platou, pentru a pastra partea de jos, deasupra, intrucat este mai uniforma si mai ferma. Il sectionam in trei parti. Impartim crema de ciocolata alba in trei parti, a treia parte mai mica, pentru ornat. Insiropam prima parte a blatului, apoi intindem peste el o parte din crema amestecata cu o parte din afine, apoi asezam cea de-a doua parte de blat. Asezam si peretii detasabili ai formei de copt in jurul tortului, pentru a-l putea asambla uniform. Picuram cate putin sirop peste blat, dar cu grija sa nu-l insiropam prea rau si sa patrunda in crema. Il insiropam mai mult pe margini si mai putin spre centru. Intindem si ce-a de-a doua parte de crema amestecata cu afine, urmand apoi ultima parte de blat, pe care de asemeni, il insiropam usor. Dam tortul la frigider pentru 30-40 de minute, sa se intareasca crema, apoi il putem glazura. Pentru glazura de ciocolata amaruie, incalzim smantana lichida si topim ciocolata rupta in ea, amestecand intens pana la omogenizare. Indepartam peretii detasabili ai formei de copt si turnam glazura fierbinte deasupra tortului, lasand-o sa se prelinga si pe margini, rotind tortul usor. Daca glazura nu iese chiar uniforma deasupra tortului, o nivelam rapid cu o spatula de tort, dar in mod normal se uniformizeaza prin rotirea tortului. Dam din nou tortul la frigider pana se intareste glazura, apoi il decoram cu crema oprita, cu afine si cateva frunze de menta. Sa va fie de folos!Imi place mult sa adaug mascarpone in cremele de ciocolata, pentru ca mai atenueaza din gustul intens al ciocolatei, dar pentru cei care nu il agreeaza, il pot exclude. De asemeni, daca nu va place glazura amaruie, mai adaugati o lingura de zahar. Eu am folosit ciocolata Bellarom Noir, de la LIDL din cea de 200 de grame si nu a fost foarte amaruie.