Zacusca tocata si pastrata la borcane, peste iarna, este numai buna pentru mesele din perioada postului si nu numai.

Vinetele se spala, se coc la foc iute, se curata si se pun in plan inclinat sa se scurga zeama din ele, apoi se maruntesc cu tocatorul de lemn. Gogosarii si ardeii se taie in doua, se curata de cotoare si seminte, se spala si se scurg si se trec prin masina de tocat, apoi totul se pune intr-un vas, pe foc mediu, unde se lasa sa fiarba pana scade zeama. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt, apoi se pune pe foc mediu, intr-un vas mai mare, impreuna cu jumatate din cantitatea de ulei. Ceapa se caleste pana se inmoaie si devine aurie. Peste ceapa se adauga vinetele tocate, ardeii si gogosarii, iar vasul se pune din nou pe foc mediu. Dupa 30 de minute se adauga sucul de rosii gros impreuna cu usturoiul pisat, restul de ulei, foile de dafin, boabele de piper si sarea, dupa gust. Cand compozitia incepe sa clocoteasca, se pune vasul in cuptor si se lasa sa scada bine. Cand uleiul se alege deasupra preparatului zacusca e gata.

Zacusca se poate servi oricand dupa preparare.