Se ung 12 forme (eu ung 12 si pun 2 forme de briose;formele mele de savarina sint mai mici) cu unt,apoi se tapeteaza cu pesmet.

Eu,topesc niste unt si cit e putin rece,ung formele cu o pensula;pun,apoi formele in frigider;cind untul de pe ele,e rece(cca 5 minute),le tapetez(formele) cu pesmet.

Aluatul se face asa:albusurile se bat bine,se pune,apoi,zaharul si citeva picaturi de esenta de rom;se bat,in continuare,pina se intaresc si zaharul se topeste.;se adauga,apoi,galbenusurile si se bate,totul,putin,pt a omogeniza compozitia.

La sfirsit se adauga faina((cernuta) amestecata cu pesmetul si cu o lingura de lemn se amesteca usor compozitia,sa se omogenizeze.

Daca va e teama de o eventuala nereusita,puneti 1/2 lingurita de praf de copt;praful de copt,cerneti-l cu faina.

Compozitia se imparte,cu o lingura,in toate formele.

Acestea se pun intr-o tava(sa se poata manipula mai usor),care se pune in cuptorul preincalzit,la foc mediu,cca 30 minute.

Dupa ce s-au copt,se rastoarna cu baza in sus,pe o tava si se lasa(acoperite)sa se raceasca(in bucatarie).

In acest timp,se face siropul:zaharul si apa se pun pe foc;dupa ce fierb,se lasa citeva secunde,apoi se stinge focul;cind este aproape rece,se pune esenta de rom,dupa gust.

Fiecarei savarine,rece,i se taie un capac(cca 1/3 din savarina),asa cum este asezata(cu fundu-n sus);savarinele si capacele lor,se insiropeaza din abundenta cu siropul facut.

Se foloseste aproape tot siropul;mie,imi ramine,de obicei putin(cca80 ml).

Pe urma,se dau la rece,cel putin 3-4 ore(eu,las in frigider de seara pina dimineata).

Daca se pune frisca imediat,frisca se va inmuia.

Apoi,pe fiecare savarina,se pune un strat de frisca,de cca 3 cm,apoi,se acopera cu capacul,uns cu gem.

Pe capac,peste gem,se face un mot(o rozeta) de frisca.

Pt.frisca,frisca lichida se bate cu intaritorul;intaritorul se pune in frisca lichida:se bat impreunaFrisca e gata,cind un cutit lasa urme in ea;nu bateti mai mult;se poate taia.

POFTA BUNA !