Dupa ce s-a dezghetat pestele (are o crusta de gheata de 20% din greutate), condimentati-l bine pe ambele parti cu boia, condimente pentru peste, baza pentru manzaruri, piper, dupa gust si ungeti-l cu 2 linguri de ulei de masline. Lasati-l sa stea cel putin 10 minute (se poate lasa si de seara pana a doua zi).

Puneti intr-o tava uleiul de masline ramas, bulionul, fileurile de peste, cateva frunze de patrunjel si cimbru, condimente si dati la cuptor pentru 20 minute acoperit cu folie de aluminiu.

Scoateti tava din cuptor, indepartati folia, adaugati restul de condimente pentru peste, baza pentru mancaruri, usturoiul necuratat, zdrobit cu latul cutitului si rosiile curatate de pielita (vezi video) si feliate, asezate in strat peste fileuri. Dati din nou tava la cuptor, neacoperita, 25-30 minute.

Taiati jumatate de lamaie feliute subtiri si jumatate stoarceti-o. Pregatiti buchetele de frunzulite de patrunjel si cimbru pentru ornat platoul si garnitura. Eu am servit pestele cu cartofi natur cubulete.

Scoateti usor, cu o spatula, pestele pe un platou, stropiti-l cu zeama de lamaie si sos din tava, asezati garnitura langa fileuri si decorati cu verdeata si feliute de lamaie. Daca mai trebuie, presarati cu putin piper, usturoi granulat, etc. dupa gust.

Pofta buna.