Se amesteca faina cu sarea si 25g de unt.

Se adauga apa progresiv pana obtinem un aluat omogen.

Invelim intr-o folie alimentara si punem la frigider 30min.

Scoatem aluatul din frigider,il intindem pe o suprafata pudrata cu faina si-l ungem cu 50g de unt.

Se impatura aluatul in 4 si se lasa la frigider 30 de minute.

Se scoate alutul si se repeta operatiunea inca de 2 ori pana la terminarea untului.

Se pastreaza la frigider.

Se taie merele in jumatati si se curata de coaja si cotor.

Intr-o craticioara sau direct in tava de tarta,se pun 75g zahar si 50g unt si se lasa sa foc pana se caramelizeaza.

Cand zaharul este caramelizat, se toarna intr-o forma de tarta,se aseaza merele peste sosul caramel cu mijlocul in sus.

Pe fiecare jumatate de mar se mai presara putin zahar.

Se intinde aluatul putin mai mare decat tava de tarta (sa depaseasca cam doua degete marginea tavii)si se taie o forma rotunda cu ajutorul unei farfurii.

Se pune aluatul peste mere avand grija sa-i pliati marginile in interior.

Se unge cu ou batut si se pune la cuptor 20-25min. la o temperatura de 200-220C.

Cand tarta a devenit aurie se scoate din cuptor,se lasa sa se raceasca 5-10min. si se rastoarna pe o farfurie sau platou.

Se serveste cu frisca sau inghetata de vanilie.

Tarta Tatin a devenit faimoasa in secolul 19 cand un renumit patiser din Paris,in graba lui a uitat sa puna aluatul la prajitura si ca sa salveze situatia, a pus aluatul deasupra,a copt tarta si-a intors-o invers.

Spre suprinderea lui,tarta a avut un succes extraordinar,reteta devenind astfel celebra.