Detalii Prajitura Pavlova
Fiindca nu am gasit-o in Cartea de Bucate rc si fiindca sunt mereu datoare cu un dulce, am sa va zic de Pavlova asta, a carei inspiratie este chiar balerina in chestiune si fustitele ei din Lacul lebedelor. Si fiindca este doar o dulcegarie cu pretentii, fara coca si alte acareturi, am facut-o special pt. Voi - e usor de facut si, chiar mai usor de mancat... Nu e greu de facut acest dulce, dar e oarecum pretentios; albusurile se bat de mana (daca alegeti sa le bateti cu mixerul, sa fiti atente la doua conditii absolut necesare pentru a obtine bezele de calitate: se bat la viteza minima si atat vasul cat si paletele mixerului sa fie perfect degresate - cu zeama de lamaie sau otet! ) Pe masura ce le bateti si spuma devine ferma, adaugati usurel, rand pe rand ca la maioneza, zaharul - lingurita cu lingurita - apoi zeama de lamaie si amidonul. In bol trebuie sa aveti o consistenta zdravana dar onctuoasa, lucioasa si uniforma (spre deosebire de alte retete de bezea, aceasta lasa in urma telului o forma serpuita si nu una ascutita, cu varf - daca m-am exprimat bine...) Puneti intr-o tava pregatita in prealabil cu hartie de copt (desenata cu cerculete si intoarsa pe dos) linguri din aceasta compozitie, lasati-le la cuptorul minim incalzit pret de 45 de minute (mare atentie - bezelele trebuie uscate si nu coapte) Daca nu va permite cuptorul acest program sau o temperatura f. Mica, lasati-l intredeschis in timp ce se usuca bezeaua (dar fiti cu ochii pe ea, macar in prima faza sau la prima experienta - imediat ce vedeti ca marginile cerculetelor dau sa se inchida la culoare, ori reduceti focul la minim ori opriti din cand in cand focul - ideea este ca bezelele sa fie albe ca penajul lebedelor, cel mult usor bejulii pe margini). Timp destul pentru a face tot restul de pregatiri: bateti frisca, adaugati pe la sfarsit niste sirop acrisor (zahar daca sunteti amatoare de mai dulce - eu nu pun, fiind bezelele deja dulci) Curatiti grapefruiturile si feliati-le, scurgeti un picusor din prea multa zeama si le lasati in stand-by. Puneti intr-o craticioara 50 - 60 gr. Zahar la caramelizat impreuna cu o lingura de miere, asteptati sa prinda culoare fara sa amestecati nici macar oleaca, ba mai mult, festeliti cu o pensula un pic de apa rece pe marginile craticioarei ca sa evitati spuma excesiva si cristalizarea zaharului. Cand este mirosul potrivit - zahar caramel - si culoarea aurie, turnati compozitia pe o hartie de copt unsa cu ulei. Asteptati sa se raceasca (si bezelele asteapta sa se usuce in cuptor, deci... timpul e de partea noastra... ) si tocati din cutit faramite, faramite de crantz. De-acum bezelele se vor fi uscat, le scoateti si calde inca le dezlipiti (daca e cazul) de hartia de copt. In general ele nu se lipesc cine stie ce, dar se prea poate sa aveti aceasta surpriza, la unele dintre ele (depinde f. Mult de cuptor! ) De se intampla asa ceva, mare bai nu e: umeziti usor dosul hartiei de copt, asteptati cateva minute si dezlipiti hartia de fundul delicat al bezelelor ca pe-un timbru de pe o scrisoare, tinute la abur (stim noi pe vremuri cum se proceda cu scrisorile si timbrele...) Si acum urmeaza montarea fustitei si-a coronitei balerinei: o bezea, un strat de dulceata acrisoara, alta bezea, stratul de frisca marmorata de siropul si samburii de smeura, cateva graunte de zahar caramelizat, felia de grapefruit si alte aschiute de caramel. Ornati cum doriti, asamblati cum doriti, imbogatiti sau variati gusturile; depinde de voi! Aceasta este doar reteta originala, voi puteti s-o faceti in zeci de alte feluri, pornind de la ea.
Fiindca nu am gasit-o in Cartea de Bucate rc si fiindca sunt mereu datoare cu un dulce, am sa va zic de Pavlova asta, a carei inspiratie este chiar balerina in chestiune si fustitele ei din Lacul lebedelor. Si fiindca este doar o dulcegarie cu pretentii, fara coca si alte acareturi, am facut-o special pt. Voi - e usor de facut si, chiar mai usor de mancat... Nu e greu de facut acest dulce, dar e oarecum pretentios; albusurile se bat de mana (daca alegeti sa le bateti cu mixerul, sa fiti atente la doua conditii absolut necesare pentru a obtine bezele de calitate: se bat la viteza minima si atat vasul cat si paletele mixerului sa fie perfect degresate - cu zeama de lamaie sau otet! ) Pe masura ce le bateti si spuma devine ferma, adaugati usurel, rand pe rand ca la maioneza, zaharul - lingurita cu lingurita - apoi zeama de lamaie si amidonul. In bol trebuie sa aveti o consistenta zdravana dar onctuoasa, lucioasa si uniforma (spre deosebire de alte retete de bezea, aceasta lasa in urma telului o forma serpuita si nu una ascutita, cu varf - daca m-am exprimat bine...) Puneti intr-o tava pregatita in prealabil cu hartie de copt (desenata cu cerculete si intoarsa pe dos) linguri din aceasta compozitie, lasati-le la cuptorul minim incalzit pret de 45 de minute (mare atentie - bezelele trebuie uscate si nu coapte) Daca nu va permite cuptorul acest program sau o temperatura f. Mica, lasati-l intredeschis in timp ce se usuca bezeaua (dar fiti cu ochii pe ea, macar in prima faza sau la prima experienta - imediat ce vedeti ca marginile cerculetelor dau sa se inchida la culoare, ori reduceti focul la minim ori opriti din cand in cand focul - ideea este ca bezelele sa fie albe ca penajul lebedelor, cel mult usor bejulii pe margini). Timp destul pentru a face tot restul de pregatiri: bateti frisca, adaugati pe la sfarsit niste sirop acrisor (zahar daca sunteti amatoare de mai dulce - eu nu pun, fiind bezelele deja dulci) Curatiti grapefruiturile si feliati-le, scurgeti un picusor din prea multa zeama si le lasati in stand-by. Puneti intr-o craticioara 50 - 60 gr. Zahar la caramelizat impreuna cu o lingura de miere, asteptati sa prinda culoare fara sa amestecati nici macar oleaca, ba mai mult, festeliti cu o pensula un pic de apa rece pe marginile craticioarei ca sa evitati spuma excesiva si cristalizarea zaharului. Cand este mirosul potrivit - zahar caramel - si culoarea aurie, turnati compozitia pe o hartie de copt unsa cu ulei. Asteptati sa se raceasca (si bezelele asteapta sa se usuce in cuptor, deci... timpul e de partea noastra... ) si tocati din cutit faramite, faramite de crantz. De-acum bezelele se vor fi uscat, le scoateti si calde inca le dezlipiti (daca e cazul) de hartia de copt. In general ele nu se lipesc cine stie ce, dar se prea poate sa aveti aceasta surpriza, la unele dintre ele (depinde f. Mult de cuptor! ) De se intampla asa ceva, mare bai nu e: umeziti usor dosul hartiei de copt, asteptati cateva minute si dezlipiti hartia de fundul delicat al bezelelor ca pe-un timbru de pe o scrisoare, tinute la abur (stim noi pe vremuri cum se proceda cu scrisorile si timbrele...) Si acum urmeaza montarea fustitei si-a coronitei balerinei: o bezea, un strat de dulceata acrisoara, alta bezea, stratul de frisca marmorata de siropul si samburii de smeura, cateva graunte de zahar caramelizat, felia de grapefruit si alte aschiute de caramel. Ornati cum doriti, asamblati cum doriti, imbogatiti sau variati gusturile; depinde de voi! Aceasta este doar reteta originala, voi puteti s-o faceti in zeci de alte feluri, pornind de la ea. Usurateca, trecatoare, delicioasa, racoritoare si putzintica la vedere, este potrivita dupa un pranz imbelsugat. V-o recomand...