Detalii Gaina Umpluta (Piele de Gaina Umpluta)
Asa o facea mama si amindoua bunicile, umplutura este inventia mea personala. Am luat o gaina (trebuie sa fie gaina ca sa aiba pielea groasa si deci sa nu se rupa cu usurinta). Puii sunt deja ciupiti pe ici si colo, sau le crapa pielea cum ii atingi :P. Am inceput de la git, am bagat degetele usor intre carnea cu oase si piele si am inceput sa dezlipesc pielea. Cind am ajuns la aripi am taiat (cu foarfeca, am una de o folosesc numai la bucatarie, caci imi era frica de cutit sa nu imi scape mina si sa tai pielea gainii) osul acolo unde e incheietura umarului gainii :lol:. Apoi am introdus mina prin burta gainii si am dezlipit pielea de pe burta si de pe pulpe... eu am lasat pulpele inferioare ca arata mai frumos asa. Mama le curata si pe ele, dar era munca in zadar. Am taiat in dreoptul genunchiului si am scos pulpa superioara afara. Am dezlipit bine cosul pieptului cu tot cu carne si oase. In timp ce la spate pielea e lipita de sira spinarii si acolo am trecut cu grija cutitul intre piele si os sa se dezlipeasca... si gata... am ramas cu gaina dezbracata intr-o mina si pielea in alta. Am facut o umplutura dupa mintea si imaginatia mea: 1/2 ficat de porc taiat cubulete 1/2 inima de porc taiata marunt din cutit, dar daca vreti o puteti toca la masina carnea gainii scoasa de pe oase citeva felii de piine uscata /prajita strivite si rupte bucatele 1/4 de ardei gras (ca era mare rau) sare, piper, patrunjel Toatea astea au stat in 1/2 pahar de vin alb sec si am batut un ou pe care l-am adaugat si pe el inainte sa umplu gaina. Am prins gaura de la git cu o scobitoare (e indicat sa o cosi, dar eu nu aveam ata speciala de bucatarie), am umplut gaina, am prins la funduletz pielea cu alta scobitoare si am pus -o in vasul roman (care a stat citeva ore in apa la inmuiat). Am turnat putina supa de vita grasa peste si pe linga gaina. Am acoperit si acum e la cuptor. A stat la cuptor pina acum, deci 1 ora si jumatate cu capacul pus si alte 15 minute fara capac si unsa cu zeama si grasimea lasata in vas. Din pacate trebuia sa pun 2 scobitori la funduletzul gainii ca una singura nu a fost suficient. Deci alte bucatarese mai pricepute (nu improvizate ca mine) vor face bine sa coasa cu ac si ata dubla gaina ca e mai sigur. Se serveste calduta (aproape rece), taiata felii... Mama o prepara in general cind trebuia sa mergem la iarba verde, se taia felii (ca drobul), se putea minca si rece, nu te murdareai si nu te incurcau oasele... Se poate fierbe intii gaina la foc foarte mic macar pe jumatate, se scoate cu grija cu o paleta fara sa o intepati si ii scoateti pielea fara sa o rupeti, cu mare grija apoi se umple cu carnea ei tocata si cu ce altceva va place. In felul asta pielea se coace mai bine.
Asa o facea mama si amindoua bunicile, umplutura este inventia mea personala. Am luat o gaina (trebuie sa fie gaina ca sa aiba pielea groasa si deci sa nu se rupa cu usurinta). Puii sunt deja ciupiti pe ici si colo, sau le crapa pielea cum ii atingi :P. Am inceput de la git, am bagat degetele usor intre carnea cu oase si piele si am inceput sa dezlipesc pielea. Cind am ajuns la aripi am taiat (cu foarfeca, am una de o folosesc numai la bucatarie, caci imi era frica de cutit sa nu imi scape mina si sa tai pielea gainii) osul acolo unde e incheietura umarului gainii :lol:. Apoi am introdus mina prin burta gainii si am dezlipit pielea de pe burta si de pe pulpe... eu am lasat pulpele inferioare ca arata mai frumos asa. Mama le curata si pe ele, dar era munca in zadar. Am taiat in dreoptul genunchiului si am scos pulpa superioara afara. Am dezlipit bine cosul pieptului cu tot cu carne si oase. In timp ce la spate pielea e lipita de sira spinarii si acolo am trecut cu grija cutitul intre piele si os sa se dezlipeasca... si gata... am ramas cu gaina dezbracata intr-o mina si pielea in alta. Am facut o umplutura dupa mintea si imaginatia mea: 1/2 ficat de porc taiat cubulete 1/2 inima de porc taiata marunt din cutit, dar daca vreti o puteti toca la masina carnea gainii scoasa de pe oase citeva felii de piine uscata /prajita strivite si rupte bucatele 1/4 de ardei gras (ca era mare rau) sare, piper, patrunjel Toatea astea au stat in 1/2 pahar de vin alb sec si am batut un ou pe care l-am adaugat si pe el inainte sa umplu gaina. Am prins gaura de la git cu o scobitoare (e indicat sa o cosi, dar eu nu aveam ata speciala de bucatarie), am umplut gaina, am prins la funduletz pielea cu alta scobitoare si am pus -o in vasul roman (care a stat citeva ore in apa la inmuiat). Am turnat putina supa de vita grasa peste si pe linga gaina. Am acoperit si acum e la cuptor. A stat la cuptor pina acum, deci 1 ora si jumatate cu capacul pus si alte 15 minute fara capac si unsa cu zeama si grasimea lasata in vas. Din pacate trebuia sa pun 2 scobitori la funduletzul gainii ca una singura nu a fost suficient. Deci alte bucatarese mai pricepute (nu improvizate ca mine) vor face bine sa coasa cu ac si ata dubla gaina ca e mai sigur. Se serveste calduta (aproape rece), taiata felii... Mama o prepara in general cind trebuia sa mergem la iarba verde, se taia felii (ca drobul), se putea minca si rece, nu te murdareai si nu te incurcau oasele... Se poate fierbe intii gaina la foc foarte mic macar pe jumatate, se scoate cu grija cu o paleta fara sa o intepati si ii scoateti pielea fara sa o rupeti, cu mare grija apoi se umple cu carnea ei tocata si cu ce altceva va place. In felul asta pielea se coace mai bine.