Tot o reteta veche, de prin bucatariile bunicelor noastre. Din pacate, a mea bunica gatea des cu rantas - deci si ciorba asta e nesanatoasa - dar daca nu ingalbeniti faina, ci o lasati doar sa se umfle in uleiul incins, prea nesanatoasa nu poate fi... Deci, ma dusei in Cartea De Bucate si nu gasii nici macar o reteta de supa/ciorba/bors de fasole verde:?: Se poate asa ceva? La noi se facea numai primavara tarziu, cand pastaile erau deja bine facute, dar fragede inca, rabarbarul in plina glorie si leusteanul viguros. Doua-trei maini de pastai, un morcov, un patrunjel, o creasta de radacina de telina, vreo 2 ardei si cam tot atatea rosii, 2 fire de rubarba si smantana sau iaurt. Punem oala pe foc, asteptam sa se incalzeasca binisor, dupa care turman in ea cam 1/2 pahar de ulei si imediat 3 linguri de faina. Amestecam rapid si fara sa asteptam sa se rumeneasca faina ci doar sa se umfle nitzel, stingem cu apa rece, turnata incetisor pana faina elibereaza glutenul si rantasul nu are cocoloase. In momentul asta turnam restul de apa (pt cantitatea de legume de mai sus, cam 3 litri). Saram si adaugam pe rand: intai ceapa taiata maruntel si fiarta cam 10 minute fara capac, ca sa-i dispara mirosul pregnant. Dupa asta, pastaile curatite si rupte in bucati aproximativ egale; dupa 10 minute/un sfert de ora, legumele taiate cubulete - morcovul, patrunjelul, telina, pe care le fierbem deja cu capacul pus, la foc mic, si dupa alte 10 minute ardeiul si rosiile cuburele. Va zic atat de amanuntit timpii fiindca din experienta stiu ca fasolea pastai fierbe mai mult decat zarzavatul, asa ca pana ea se inmoaie bine, zarzavatul se face praf de sufletul lui! Cand toate astea s-au fiert, acrim cu cele doua fire de rubarba, pe care doar le azvarlim in ciorba odata cu usturoiul tocat, fara a mai fierbe deloc: stingem focul imediat! Amestecam smantana sau iaurtul cu cateva polonice din zeama fierbinte, slobozim in oala lactata si punem coditele de leustean, tocate fin. Frunzele lui - doar cand ciorba e numa buna de mancat...

Tot o reteta veche, de prin bucatariile bunicelor noastre. Din pacate, a mea bunica gatea des cu rantas - deci si ciorba asta e nesanatoasa - dar daca nu ingalbeniti faina, ci o lasati doar sa se umfle in uleiul incins, prea nesanatoasa nu poate fi... Deci, ma dusei in Cartea De Bucate si nu gasii nici macar o reteta de supa/ciorba/bors de fasole verde:?: Se poate asa ceva? La noi se facea numai primavara tarziu, cand pastaile erau deja bine facute, dar fragede inca, rabarbarul in plina glorie si leusteanul viguros. Doua-trei maini de pastai, un morcov, un patrunjel, o creasta de radacina de telina, vreo 2 ardei si cam tot atatea rosii, 2 fire de rubarba si smantana sau iaurt. Punem oala pe foc, asteptam sa se incalzeasca binisor, dupa care turman in ea cam 1/2 pahar de ulei si imediat 3 linguri de faina. Amestecam rapid si fara sa asteptam sa se rumeneasca faina ci doar sa se umfle nitzel, stingem cu apa rece, turnata incetisor pana faina elibereaza glutenul si rantasul nu are cocoloase. In momentul asta turnam restul de apa (pt cantitatea de legume de mai sus, cam 3 litri). Saram si adaugam pe rand: intai ceapa taiata maruntel si fiarta cam 10 minute fara capac, ca sa-i dispara mirosul pregnant. Dupa asta, pastaile curatite si rupte in bucati aproximativ egale; dupa 10 minute/un sfert de ora, legumele taiate cubulete - morcovul, patrunjelul, telina, pe care le fierbem deja cu capacul pus, la foc mic, si dupa alte 10 minute ardeiul si rosiile cuburele. Va zic atat de amanuntit timpii fiindca din experienta stiu ca fasolea pastai fierbe mai mult decat zarzavatul, asa ca pana ea se inmoaie bine, zarzavatul se face praf de sufletul lui! Cand toate astea s-au fiert, acrim cu cele doua fire de rubarba, pe care doar le azvarlim in ciorba odata cu usturoiul tocat, fara a mai fierbe deloc: stingem focul imediat! Amestecam smantana sau iaurtul cu cateva polonice din zeama fierbinte, slobozim in oala lactata si punem coditele de leustean, tocate fin. Frunzele lui - doar cand ciorba e numa buna de mancat... Pe caldurile inceputului de vara, se poate servi si rece - e acrisoara si racoritoare:))