Cum se prepara bezeaua?Multi spun ca oualele trebuie sa fie tinute un timp la temperatura camerei, dar eu nu am tinut niciodata cont de acest lucru, de obicei le iau direct din frigider si le folosesc imediat, nu mi s-a intamplat sa nu-mi iese albusul spuma tare.

Pentru a face bezeaua tare albusul trebuie sa fie batut ceva mai mult timp, pana se dizolva zaharul. Eu folosesc telul pana devine bezeaua tare si apoi mixerul pana se dizolva zaharul. Se pune la inceput putina sare, se bat albusurile pana se face o spuma, se adauga pe rand cate 1 lingura de zahar, se bate continuu in aceeasi directie dupa fiecare lingura. Se adauga otetul si la urma amidonul, se mai mixeaza cateva minute. Pe masura ce se adauga zaharul, bezeaua devine mai lucioasa si mai consistenta. Otetul va face ca bezeaua sa poata incorpora mai mult zahar, iar amidonul va tine bezeaua moale in interior si crocanta in exterior dupa ce o veti scoate de la cuptor.

Se fac 2 blaturi unul mai mare si unul mi mic in tavi separate. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se deseneaza un cerc cam de 25-28 cm, se aseaza cu lingura un strat de 4 cm, iar pe margini se pune bezea careia i se va face niste forme tuguiate, la fel se procedeaza si cu celalalt blat de diametru 15-18 cm.

Se da tava in cuptorul deja incalzit la temperatura mica, timp de 1 ora, iar cu ajutorul unei furculite lasati usa cuptorului putin intredeschisa. Cand sunt gata, se lasa sa se raceasca apoi se desprinde foaia de copt de pe ele.

Prepararea cremei de vanilieAmidonul se amesteca cu galbenusurile, cu 3 linguri de lapte, putina sare si zaharul. Separat incalzim restul de lapte pana fierbe si apoi il turnam incet peste mixul de amidon, galbenusuri si zahar, amestecand cu grija astfel incat sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic si amestecam pana cand obtinem o crema cu o consistenta semi-solida, se da deoparte si se adauga untul si esenta. Se lasa sa se raceasca.

Prepararea sosului de fructeSe amesteca zaharul cu fructele si se pune pe foc. Se amesteca cateva minute pana se dizolva zaharul si pana se obtine un sirop. Se lasa sa se raceasca.

Asamblarea tortuluiPe un platou se aseaza blatul cel mai mare, crema de vanilie se pune in interiorul lui, apoi blatul mic si deasupra acestuia sosul de fructe de padure.

Spor la gatit!Reteta preparata de Carmen, administrator blog Priveste si gateste!