1. BlatIntr-o craticioara amestecam ciocolata rupta in bucati mici, untul, frisca lichida si uleiul. Punem totul la foc mic si amestecam pana ce toata ciocolata s-a topit. Cand toate ingredientele s-au omogenizat stingem focul si lasam sa se raceasca.

Separam albusurile de galbenusuri. Adaugam zahar peste galbenusuri si le mixam pana ce volumul lor se tripleaza si se deschid la culoare.

Intr-un bol curat de inox mixam albusurile impreuna cu un praf de sare, pana devin tari.

Peste galbenusuri adaugam crema de ciocolata si le mixam la viteza mica pana se omogenizeaza. Faina, impreuna cu praful de copt o cernem si apoi o adaugam mixului de ciocolata. Cu o spatula amestecam incet, de jos in sus, pana se omogenizeaza ingredientele. Cand faina s-a incorporat complet, adaugam si albusurile, amestecand cu un tel.

Compozitia o turnam intr-o tava de 19 cm , tapetata (doar pe fundul tavii) cu hartie de copt. Coacem blatul tortului in cuptorul preincalzit la 180 C, pentru 30 - 35 minute.

Cand aluatul a trecut proba scobitorii, il scoatem din cuptor si il lasam aproximativ 3-4 minute sa se raceasca in tava, apoi il scoatem pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet.

Dupa ce s-a racit, impartim blatul in 2 sau 3 foi (eu l-am taiat in 3).2. Crema de mentaUntul, la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul pentru aproximativ 10 minute, sau pana ce zaharul nu se mai simte. Cand totul s-a omogenizat, adaugam treptat siropul de menta si mixam pentru inca 3 minute.

Cand crema este gata incepem sa ornam tortul (in cazul in care untul s-a topit prea tare, bagam crema pentru 10 minute la frigider).3. Sirop cu gust de cafeaZaharul impreuna cu apa se pun intr-o craticioara la foc mic. Se lasa sa fiarba si se amesteca incontinuu pana ce zaharul s-a dizolvat complet. Dupa ce zaharul s-a topit, mai lasam sa fiarba pentru inca 3-4 minute, apoi luam craticioara de pe foc. La final adaugam 1 lingurita cu esenta de cafea si lasam la racit.4. GanachePunem frisca lichida intr-o craticioara la foc mic. Incalzim frisca, amestecand incontinuu si avand grija sa nu inceapa sa fiarba. Cand frisca este foarte bine incalzita, o turnam peste ciocolata, in asa fel incat aceasta sa fie perfect acoperita de frisca. Lasam ciocolata si frisca sa stea pentru 3-5 minute. Cand timpul s-a scurs, cu un tel amestecam bine ciocolata pentru a o omogeniza. Adaugam praful de sare impreuna cu untul si incorporam totul in ciocolata. Cand ganache-ul este gata, incepem sa decoram tortul. Cu trecerea timpului crema se va mai intari, asa ca trebuie sa decoram cat se poate de rapid.

Mod de asamblare:Luam prima portiune de tort (cea care a stat in tava...sau mai bine spus fundul tortului) si o asezam pe suprafata platoului pe care urmeaza sa fie asezat tortul (pont..pentru a sta nemiscat puteti pune inainte pe platou o lingurita din crema si apoi foaia de tort). Insiropati bine foaia de tort cu siropul de cafea, apoi adaugati o portie generoasa de crema cu menta.

Procedati la fel si cu celelalte portiuni de tort. In cazul in care ultima portiune este putin bombata, o puteti taia in asa fel incat sa rezulte o foaie perfect dreapta pe care sa o insiropati. Decorati apoi tortul folosind o spatula sau partea tesita a unui cutit cu lama lunga. Adaugati cate putina crema si o intindeti in asa fel incat sa fie aproximativ neteda. Bagati apoi tortul la frigider, pentru a putea prepara ganache-ul.

Cand ganache-ul este gata, scoatem tortul de la frigider si incepem sa il ornam. Cu o spatula adaugam ciocolata pe suprafata tortului, pana in margine. Daca vom orna astfel, ganache-ul va curge frumos (asta in cazul in care este inca lichid)Adaugam apoi pe suprafata tortului diverse ornamente....eu am adaugat cateva capsuni taiate in jumatate (pe care va sfatuiesc sa le asezati inainte pe un servet de bucatarie sa se scurga de apa) si vreo 5-6 afine ce stau atasate unui frumos mot de crema.