Pentru mamaliga:Punem sa fiarba apa cu sarea si cateii de usturoi taiati marunt, aproximativ 5 minute. Adaugam malaiul in ploaie si mestecam cu lingura de lemn tot timpul sa nu se faca cocoloase. Lasam focul mic si mestecam in continuare compozitia pana nu mai sunt cocoloase. Lasam sa fiarba cu capac cam 10 minute, iar la sfarsit adaugam uleiul de masline si o mai lasam 1 clocot, dupa care o punem deoparte.

Pentru sosul de rosii:Curatam ceapa si usturoiul, le spalam si le tocam bine, dupa care le punem impreuna cu uleiul de masline si 20 g de unt sa se caleasca la foc mic, amestecand din cand in cand. Adaugam sarea si le lasam cu capac cam 5 minute sau pana vedem ca au devenit lucioase si moi.

Scoatem continutul conservei de rosii, taiem rosiile in cuburi mai mici iar zeama o amesteca cu cele 2 lingurite de zahar si condimentele din ierburi indicate in reteta. Turnam compozitia peste ceapa si usturoi, adaugam foile de dafin si piperul si o lasam sa dea in clocot cam 5-10 minute.

Pregatim o tava pentru cuptor de 20x30 cm, o ungem cu jumatate din cantitatea de unt avand grija sa acoperim peste tot.

Incepem montajul astfel: punem mamaliga cu o lingura de lemn in tava si o nivelam bine. Peste mamaliga distribuim uniform compozitia de rosii cu ceapa si usturoi. Adaugam pe toata suprafata branza de burduf faramitata si untul ramas, faramitat si el, apoi deasupra presaram cascavalul ras pe razatoarea mica si la sfarsit mai punem putin oregano deasupra.

Punem tava la cuptor la foc mediu pentru 30 de minute.

O putem servi imediat, fierbinte, dar e buna si mai tarziu cand e rece.

Eu am servit-o alaturi castraveciori murati.

Cine prefera pizza picanta, poate adauga langa ceapa si usturoi un ardei verde iute taiat pe mijloc, curatat de seminte si spalat inclusiv in interior. Trebuie sa gustati putin din el si, daca este prea iute, puneti mai putin, poate chiar numai un varf.

Sunt convinsa ca de-acum incolo o sa o preferati pizza cu blat de mamaliga celei cu blat de paine, mai ales ca mamaliga nu are atatea calorii ca painea si nu ingrasa.