Blatul:-Se topeste untul, fie pus intr-un castron in cuptorul cu microunde, fie intr-un vas mic (ibric) la foc foarte moale, dupa care se lasa sa se raceasca.-Intr-un castron/ bol se pune faina cernuta si se amesteca cu praful de copt.-Peste faina se adauga untul topit si racit, smantana, dupa care se omogenizeaza cu ajutorul unei palete/ lingura de lemn pana incepe sa se lege putin.-Se framanta apoi aluatul cu mana 3-4 minute, fie pe blatul de lucru presarat cu putina faina, fie direct in vasul de framantat (asa cum am procedat eu) in care se mai presara dupa caz, cca 1 lingura de faina. Va rezultat un aluat moale, care nu se lipeste.-Se inveleste aluatul cu folie alimentara si se da la rece, in frigider, pana ce pregatim umplutura.

Umplutura:-Se spala bine capsunile, se taie coditele si se taie in felii nu foarte subtiri.-Intr-un bol se pune zaharul impreuna cu smantana, ouale, faina, zaharul vanilat si se amesteca bine pana ce se omogenizeaza, cu ajutorul unui tel sau mixer.

Asamblare-Se aprinde cuptorul si se incinge la 200 grd.

C.-Dupa ce am terminat de pregatit umplutura, se scoate aluatul din frigider si se intinde fie cu mana direct in tava de tarta (este mai bine daca aveti una cu fundul detasabil), fie se intinde o foaie cu sucitorul, pe masa de lucru, dupa care se imbraca tava cu ea. Aluatul trebuie sa imbrace si peretii tavii pentru a putea pune umplutura. (Eu am folosit o tava normala de tarta, cu diametrul 28 cm).-Se presara o lingura de gris peste aluat.-Se aseaza feliile de capsuni si se distribuie uniform pe toata suprafata, peste blat.-Se toarna compozitia de umplutura peste capsuni si se niveleaza frumos.-Deasupra, optional se poate orna cu felii de capsuni (asa cum am procedat eu).-Se baga tava in cuptorul incins la 200 grd.

C si se coace aproximativ 40- 45 minute (in functie de cuptor), sau pana cand se rumeneste usor deasupra.-Cand este gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine (cca 1-2 ore) in forma.-Dupa ce s-a racit bine, se scoate din forma fie inlaturand marginile detasabile (daca ati folosit o astfel de forma), fie prin dubla rasturnare (puneti un platou deasupra, o rasturnati din tava si apoi o re-rasturnati in pozitia normala pe platoul de servit).-Dupa ce ati scos tarta din tava este bine sa o mai lasati sa se odihneasca pe platou pentru a se intari bine inca vreo 2-3 ore pana sa o serviti.-Inainte de servire se pudreaza cu zahar farin si se decoreaza dupa preferinta cu capsuni si frunze de menta.

Mai multe detalii, fotografii si explicatii gasiti pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/Pofta buna!