Mai intai, sa amintim cateva beneficii ale conopidei, pe care poate multi dintre noi nu le cunoastem. Conopida este una dintre legumele care trebuie consumate cat mai des si aceasta pentru ca are numeroase beneficii asupra organismului, in special daca este consumata in stare cruda. Ea a fost recunoscuta pentru calitatile ei nutritionale si pentru gustul ei placut inca dinaintea secolului al XVI-lea, fiind cultivata intens din Asia Mica pana in America, in Africa, dar si in Australia. Dupa secolul al XV-lea, aceasta valoroasa leguma din familia cruciferelor s-a raspandit si in tarile europene. Conopida este o leguma unica, cu o concentratie mare de nutrienti. De asemenea, este bogata in antioxidanti, vitamina C si fitonutrienti. Contine calciu care se gaseste in jurul buchetelor de conopida si are un continut mare de fosfor, vitamina K, acid folic si vitamina B6.

Specialistii au constatat ca aceasta leguma, folosita in salate, poate trata afectiunile prostatei, iar consumul ridicat de conopida se asociaza cu o incidenta scazuta a bolilor de inima si a accidentelor vasculare. Aceasta reteta este specifica Palestinei, usor de preparat, rezultand niste chiftelute foarte gustoase si sanatoase totodata.

Ele se numesc Mshat, cuvantul tradus inseamna piepteni, deci numele vine de la forma lor care arata ca niste piepteni, dupa preparare. Aceasta este reteta originala, dar multe gospodine au mai adaugat si alte ingrediente decat cele de sus. Si acum sa trecem la lucru.

Conopida o vom taia in bucati de marime medie, apoi o punem la fiert in apa cu putina sare, pana cand isi schimba culoarea. Le scoatem din apa si le mai taiem in bucatele, dar nu prea mici. Intr-un vas, punem conopida si o amestecam cu toate ingredientele de mai sus, pana obtinem o compozitie omogena.

Intr-o tigaie adanca incalzim uleiul vegetal, care poate fi amestecat si cu ulei de masline si incepem sa prajim chiftelutele. Cu ajutorul unei lingure, luam cate putin din compozitie si le punem in uleiul fierbinte, formand chiftelute de dimensiune medie. Cand s-au prajit pe prima fata, le vom intoarce pe cealalta fata, iar cand au capatat o culoare aurie, le vom scoate pe prosoape de hartie. Procedam la fel pana vom termina compozitia toata. Ele se servesc calde, fie cu o salata de cruditati, o salata de rucola, sau in cazul meu o salata de iaurt cu castraveti. Au iesit foarte gustoase si apreciate de toti membrii familiei!Va doresc : Pofta buna!Specific: Palestina, Iordania