Daca avem la congelator frunze de vita de vie puse din timp este tare bine, daca nu, atunci folosim frunze la borcan, din comert. Daca folosim frunzele din borcan, este bine sa le punem in apa rece si sa le spalam putin sa scoatem otetul in care au fost conservate si sarea. Sortam frunzele sa avem aproximativ aceasi marime. Asezam pe fundul vasului in care vom fierbe sarmalutele cateva foi de vita sau punem un gratar metalic special. Pentru umplutura procedam in felul urmator: curatam si tocam ceapa apoi o prajim in jumatate din cantitatea de ulei prevazuta in reteta. Cand a devenit translucida punem o cana de apa si orezul spalat. Tinem pe foc pana scade toata apa, avand grija sa mai amestecam uneori. Cand nu mai avem apa in cratita, adaugam sare, piper, mararul tocat marunt, ciupercile din conserva spalate si tocate si usturoiul dat prin presa, stropim cu sucul de la o lamaie si inchidem focul. Amestecam bine si lasam sa se racoreasca si sa se intrepatrunda aromele. Se iau apoi frunzele de vita, se scurg de apa in care au stat, se pune cate o lingurita de umplutura si se ruleaza. Partile laterale ale frunzei se aduc spre mijloc, peste umplutura, apoi se ruleaza. Se aseaza una langa alta in vasul in care vom fierbe si in care avem deja pregatit gratarul sau frunzele goale. Dupa ce am terminat cu ele, punem restul de ulei deasupra, conserva de sos de tomate (sau bulionul) adaugam apa cat sa acoperim sarmalele bine, acoperim cu capac si dam la cuptor pentru aproximativ jumatate de ora, asta daca puneti apa fierbinte peste sarmale si cuptorul e deja incalzit. Daca se foloseste apa rece, se tin sarmalele ceva mai mult in cuptor. Se servesc cu sos de marar, caldute sau reci, garnisite cu felii de lamaie Observatie:.. eu am pus cate trei sarmalute intr-o frunza mai mare doar ca sa le pot scoate mai usor din vas ... nu e neaparata nevoie sa procedati ca mineDaca avem la congelator frunze de vita de vie puse din timp este tare bine, daca nu, atunci folosim frunze la borcan, din comert. Daca folosim frunzele din borcan, este bine sa le punem in apa rece si sa le spalam putin sa scoatem otetul in care au fost conservate si sarea. Sortam frunzele sa avem aproximativ aceasi marime. Asezam pe fundul vasului in care vom fierbe sarmalutele cateva foi de vita sau punem un gratar metalic special. Pentru umplutura procedam in felul urmator: curatam si tocam ceapa apoi o prajim in jumatate din cantitatea de ulei prevazuta in reteta. Cand a devenit translucida punem o cana de apa si orezul spalat. Tinem pe foc pana scade toata apa, avand grija sa mai amestecam uneori. Cand nu mai avem apa in cratita, adaugam sare, piper, mararul tocat marunt, ciupercile din conserva spalate si tocate si usturoiul dat prin presa, stropim cu sucul de la o lamaie si inchidem focul. Amestecam bine si lasam sa se racoreasca si sa se intrepatrunda aromele. Se iau apoi frunzele de vita, se scurg de apa in care au stat, se pune cate o lingurita de umplutura si se ruleaza. Partile laterale ale frunzei se aduc spre mijloc, peste umplutura, apoi se ruleaza. Se aseaza una langa alta in vasul in care vom fierbe si in care avem deja pregatit gratarul sau frunzele goale. Dupa ce am terminat cu ele, punem restul de ulei deasupra, conserva de sos de tomate (sau bulionul) adaugam apa cat sa acoperim sarmalele bine, acoperim cu capac si dam la cuptor pentru aproximativ jumatate de ora, asta daca puneti apa fierbinte peste sarmale si cuptorul e deja incalzit. Daca se foloseste apa rece, se tin sarmalele ceva mai mult in cuptor. Se servesc cu sos de marar, caldute sau reci, garnisite cu felii de lamaie Observatie:.. eu am pus cate trei sarmalute intr-o frunza mai mare doar ca sa le pot scoate mai usor din vas ... nu e neaparata nevoie sa procedati ca mine