Denumirea suna cam pretentios dar la esenta este foarte simpla. Acest fel de mancare foarte vechi, are la baza un amestec de piure de cartofi cu carne si alte ingrediente tocate tocata ( hach sin fraceza) . Initiatorul ei ar fi fost Antoine Augustin Parmentier un nutritionist, farmacist, agronom de la curtea regelui Louis XVI, care cu acest fel de mancare l-a convins insusi pe rege sa consume cartofii sub aceasta forma.

Retetea e simpla ca idee, avem la baza un strata de legume si carne ( rereta spunede vita eu ampus de pui ) tocat fin si gatit putin in prealabil si un piure de cartofi mai consistent cu galbenus de ou si cascaval ras in compotitie ca si patura de suprafata. Se pot face si oua straturi de piure si la mijloc stratul de carne, depinde de preferita si imaginatie.

Preparare: pregatim toate legumele si le maruntim cu robotul impreuna cu verdeata si apoi le calim intr-o lingura de ulei. Dupa ce le-am calit bine cu sare si piper pret de cateva minute le asezam ca strat de baza intr-un vas termorezistent.

Separat pregatim un piure de cartofi din cartofi zdrobiti fierbinti cu sare, nucsoara, canita de lapte fierbinte si unt. Adaugam apoi galbenusurile de ou si cascaval ras.

Turnam un strat de piure peste stratul de carne si deasupra mai punem putin cascaval ras si verdeata. Se da la cuptor la temperatura medie, 20-30 minute . Se serveste cald, decupat in patrate. este foarte aromat si consistent, o mancare potrivita pentru multe ocazii si care impaca multe gusturi .