Week-end-ul ce tocmai a trecut l-am petrecut la munte. Si cum Irina, cumnata mea a implinit o frumoasa varsta si cum aveam sa ma intalnesc cu Loredana, una din Bucataresele vesele am facut un tort ciocolatos, pe placul tuturor! Sper! :)))Blat:Albusurile se bat cu un praf de sare pana se intaresc. Se adauga zaharul putin cate putin si se mixeaza pana se obtine o spuma tare si lucioasa. Galbenusurile se freaca impreuna cu uleiul si esenta de vanilie si se toarna peste spuma de albusuri. Se omogenizeaza amestecand usor, apoi incorporam faina amestecata cu cacaoa si praful de copt. La sfarsit, aproape de momentul turnarii compozitiei in tava punem si aschiile de ciocolata.

Turnam compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor, la foc mediu in jur de jumatate de ora. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit, dupa care se taie in 3 parti.

Crema: Ciocolata amaruie se pune intr-un vas impreuna cu frisca lichida si se topeste la foc mic, avand grija ca frisca sa nu dea in clocot. Se omogenizeaza si se da la frigider pentru cateva ore, pana se intareste. Se mixeaza apoi pana se obtine o frisca ciocolatoasa. ;)Se procedeaza intocmai si cu ciocolata alba.

Glazura:Ciocolata se topeste impreuna cu untul si frisca la foc mic. Cand da in clocot se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa la racit la temperatura camerei.

Bomboanele de ciocolata:Se fierbe apa cu zaharul pana se leaga siropul. Se adauga untul si se amesteca pana se topeste. Adaugam cacaoa si laptele praf. Cu mana inmuiata in unt formam bilute pe care le tavalim prin nuca de cocos, din abundenta.

Sirop:Zaharul se caramelizeaza, apoi se stinge cu apa rece. Se lasa la racit pana se topeste caramelul, amestecand din cand in cand.

Asamblare:In tava cu inel detasabil (cea in care am copt blatul) punem primul blat insiropat, crema de ciocolata amaruie, cel de-al doilea blat, crema de ciocolata alba si cel de-al treilea blat. Acoperim cu glazura racita la temperatura camerei si dam la rece pentru cateva ore.

Scoatem inelul detasabil, punem de jur imprejur un strat subtire de frisca batuta, apoi lipim piscoturile. Ornam cu moate de frisca, tot atatea bomboane de ciocolata si aschii de ciocolata.

Si daca tot s-a nimerit...urez La multi ani Vandei, fetita Nataliei. Sa creasca mare, frumoasa si sanatoasa. Multi pupici de la Iasi. :)