Acesta este un tip de pasta al cariu nume provine din verbul tagliare adica a taia si e specific nordului Italiei,mai precis orasului Bologna, unde cel mai des este asociata cu rag alla bolognese. Pot fi servite si cu sos de rosii,de ciuperci,de prosciutto,fructe de mare,etc.

Sunt foarte usor de facut, iar diferenta o veti simti cu siguranta.

Pastele facute in casa sunt cu totul alta povesteVoi da reteta clasica bologneza bineinteles.

Sa incepem !Punem faina pe planul de lucru,si facem o gropita in mijloc,unde spargem ouale. Cu o furculita incepem sa batem ouale,aducand putin cate putin faina de pe margini. Cand ouale au fost absorbite de faina,incepem sa framantam aproximativ 10 min pana obtinem un aluat elastic si omogen.

In Emiglia Romagna tagliatelle le deseori se fac de culoare verde,inlocuind un ou cu 100 g spanac fiert,scurs si dat prin blender sau tocat bine. Acoperim cu un castronel de marimea aluatului rezultat sau cu o folie,si il lasam sa se odihneasca putin,(cca 10 20 min) in acest fel se va intinde mult mai usor. Intindem aluatul cu sucitorul pana obtinem o foaie subtire.

Daca gatiti pentru mai multe persoane,va recomand sa impartiti aluatul in 2,deci sa intindeti 2 foi.

Pentru 4 persoane veti folosi 3 oua si 300 g faina.

Lasam foile intinse la uscat pe plansa de lucru timp de 10-15 minute.

Presaram faina,pentru a nu se lipi,in caz ca foaia nu era inca uscata bine si rotim sul, intai din dreapta spre mijoc,apoi din stanga spre mijloc,ca in poza. Le taiem cu cutitul in feliute largi de 0.5 cm .

Sau le taiem cu masina de paste care este o minune la casa omului,recomand cumpararea ei tuturor iubitorilor de paste de calitate.

E preferabil sa le rasfiram putin si sa le lasam la uscat macar 30 de minute inainte de a le utiliza,insa eu de multe ori le-am pus si asa, iar rezultatul e acelasi.

E de ajuns sa puneti putin ulei in apa sarata in care le veti fierbe(pasta proaspata fierbe mai repede).

Cand se ridica la suprafata,gustati,si veti vedea ca sunt fierte,e ca si la gnocchi. Buon appetito !