Un pranz aniversar :)1. Somonul se pune pe gratarul (sau tigaie grill) preincalzit si uns cu ulei, pana cand se rumeneste pe ambele parti. Rozmarinul, sarea si piperul se presara peste bucatile de somon dupa ce l-am asezat pe gratar. Somonul se serveste cand este inca putin roz in interior.2. Pentru pilaf: intr-o cratita incalzim 2-3 linguri de ulei in care calim orezul. Stingem cu o cana de apa si o cana de ceai de iasomie. Ceaiul de iasomie da o aroma deosebita orezului si o culoare usor aramie.3. Pentru salsa: prajim porumbul pana cand s-a rumenit. Il scoatem pe un servetel ca sa se absoarba uleiul. Prajim ardeiul taiat cubulete pana s-a rumenit si il scoatem pe un servetel. Intr-un bol, amestecam ceapa feliata, ardeiul prajit, porumbul prajit, ardeiul iute feliat si coriandrul maruntit.4. Sosul olandez l-am cumparat la plic si l-am preparat conform instructiunilor. Ulterior, am gasit mai multe retete pe net si am realizat ca e mai ieftin si usor daca il prepar eu (cu proxima ocazie atasez si reteta pentru sos)5. Servim somonul cu sosul olandez, putina salsa si orez basmati. Pofta mare!Somonul se poate gati si fara condimente, mai ales daca il servim cu sos. Orezul capata o savoare deosebita daca adaugam la fierbere o cana de ceai de iasomie sau putin sofron pentru culoare (galbena). Salsa se poate servi ca si garnitura/salata cu orice fel de peste sau carne