Cand eram copil mama mea in fiecare an facea mucenici dar din aceia fierti si imi placeau tare mult dar,de cand m-am casatorit fac din acestia copti,soacra mea fiind Bacauanca obisnuia sa faca numai din astia asa ca eu trebuie sa respect traditia chiar daca de 8 ani suntem departe de casa nu a trecut nici un an fara sa fac mucenici.

Din 5 linguri faina,drojdie si putina apa calda facem maiaua pe care o lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul apoi o rasturnam peste restul de faina,impreuna cu zaharul,coaja de lamaie,vanilia, sarea,turnam cate putina apa calda si framantam adaugand uleiul caldut, dupa ce am framantat bine lasam la crescut cam 1ora.

Pe o planseta tapetata cu faina punem bile din aluat din care modelam mucenici in forma de 8 asezandu-i intr-o tava unsa cu ulei.

Mai lasam putin sa creasca mucenicii in tava apoi se introduce tava in cuptorul preincalzit ptr 35-40 minute.

Pregatim un sirop din apa calda,zahar dupa gust, 3-4 linguri miere si vanillie.

Cand mucenicii sunt copti se scoate repede din tava se introduce cate unul in srop apoi se unge cu miere si presaram nuca pe care am amestecato cu 3 linguri zahar sau nuca de cocos.

Daca nu doriti sa faceti mucenici de post inlocuiti apa cu lapte si inainte de ai introduce in cuptor se ung cu ou .